Overig

Klassiek inmaken volgens de beproefde methode

Story Highlights
  • De klassieke wijze van inmaken
  • Gebruik een weckpot
  • Maak gebruik van conserveringsmiddelen

Een perfect presterend team moet je niet gaan lopen wijzigen, daar schiet je jezelf alleen maar mee in de voet. Waarom dan nog voedsel bewaren op manieren die zich niet al vele generaties bewezen hebben?

Want dat heeft inmaken in weckpotten inmiddels wel! Misschien komt het wat oubollig op je over, maar vergis je niet. En al is dat wel het geval, retro maakt al jarenlang een enorme comeback op een scala aan gebieden! Daar kan de manier waarop jij je zelfgemaakte gerechten en losse ingrediënten bewaart best nog bij.

Toch speelt bij veel mensen de vraag waarom een weckpot nou precies nodig zou zijn als je je ook al kunt beroepen op een vriezer of koelkast. Op zich niet zo gek, maar van dergelijke koelvakken weet je dat ze na verloop van tijd vol zullen raken. Dan is het toch alleen maar mooi meegenomen dat je je voedselwaren ook op andere manieren en plekken kunt stallen? Zo’n hele rij potjes naast elkaar staat ook nog eens hartstikke leuk!

Bovendien kun je er werkelijk wat dan ook maar in kwijt. Of het nou zoet, zuur, zout of bitter is en of je het nou warm of koud dient te serveren. Dat is één van de redenen dat enthousiaste (amateur)koks en andere keukenkunstenaars steeds vaker weer teruggrijpen naar inmaakpotten. En wie weet ben jij na het lezen van dit artikel ook wel helemaal om en staat jouw huis er straks ook helemaal vol mee! Lees daarom snel verder om erachter te komen hoe jij jouw gerechten een heel nieuwe plek kunt geven.

Hoe werkt inmaken nou?

We zouden niet zo’n heel artikel zijn begonnen wanneer je direct klaar zou zijn zodra je wat je wilt bewaren in een pot stopt en daarna het deksel er stevig op drukt. Want in dat geval hoefde jij deze blogpost natuurlijk niet te lezen en zouden wij over iets heel anders zijn gaan schrijven. Nee, in plaats daarvan is het aan te raden om je aandacht er volledig bij te houden en alle hieronder beschreven stappen nauwkeurig volgt. Wij hebben nodig:

Inhoud

Dat moge duidelijk zijn. Wederom, dit kan warm of koud zijn, vlees, vis, groente én fruit. Of zelfs combinaties daarvan, zo je wilt. Past een bepaald gerecht niet in een inmaakpot? Dan valt daar altijd wel iets op te vinden. Bijvoorbeeld in porties snijden of anderzijds verdelen. Denk buiten je kaders!

Conserveermiddel

Met enkel luchtdicht verpakken in je glazen pot ben je er nog niet. Om er zeker van te zijn dat je je gerechten nog heel lang kunt bewaren, heb je ook een conserveermiddel nodig. Hiervoor wordt meestal zout, suiker, azijn of alcohol ingezet. Maar gebruik er niet lukraak eentje voor wat je ook maar wilt bewaren. Lees je eerst goed in wat je voor ieder specifiek gerecht of ingrediënt nodig hebt!

Dankzij het conserveermiddel blijft, zoals de naam al zegt, de inhoud van je inmaakpotten extra lang goed. Vaak langer dan bijvoorbeeld in de koelkast!

Weckpot

Uiteraard, die vergeten we niet! Voordat je je weckpot(ten) kunt gebruiken, moet je ze wel eerst even grondig schoonmaken, om te beginnen met behulp van een sopje. Dompel ze daarna onder in een pan met kokend water. Haal ze er na een tijdje weer uit, maar pas zodra het water is afgekoeld. Laat ze uitlekken op een schone theedoek, waarna je de inhoud en conserveermiddelen toe kunt voegen. Hier kun je eventueel een trechter voor gebruiken.

Leg de potten weer in kokend water, waarbij er slechts een kwart van hun hoogte boven water uitsteekt. Lees je goed in over de duur van het koken, want dat is per gerecht of ingrediënt verschillend.

Zodra de potten zijn afgekoeld wordt het tijd om ze een mooie prominente plek te geven in je voorraadkast!

Gerelateerde artikelen

Back to top button