Health

Koop nu je sneltest

Story Highlights
  • Iedereen heeft wel een coronatest thuis
  • PCR test is de test der testen
  • De snel- en de zelftest

Een coronatest kopen kan nu vrijwel overal. Er zijn mensen die door de bomen het bos niet meer zien ondertussen, als het om corona testen gaat. Er zijn er ook nogal wat. De coronatest in het algemeen, je kunt een sneltest kopen en wat is dan een PCR test? We praten je hier om die reden even goed bij.

Al binnen twee uur uitsluitsel na een zelftest

Eerst maar eens te kijken naar de sneltesten, testen die met name aangeboden worden voor bedrijven, scholen en particulieren. Dergelijke sneltesten bieden je vaak binnen 15 minuten al uitsluitsel. Dan weet je dus of je positief of negatief bent. Is de uitslag negatief, dan kunnen de medewerkers dus gewoon weer aan de bak. Nou is het wel zo dat niet alle landen de sneltest accepteren om binnen te mogen reizen. Zaal dit dus vooraf goed te checken.

Een coronatest voor de zekerheid

Dat wat we heel vaak de zelftest noemen is een coronatest die je thuis hebt voor het geval dat je een keer een test nodig mocht hebben. Voor de zekerheid dus, vaak gebruikt voor school of werk. Deze testen zijn weer niet geschikt als test als je écht klachten hebt of als test die je eventueel toegang krijgt tot een evenement.

De PCR test geldt als de test der testen

Veel gehoorde naam die je hoort is ook die van de PCR test, ook wel de test der testen genoemd. Deze coronatest moet de aanwezigheid van een stukje genetisch materiaal van een coronavirus in het neus- en keelslijm aantonen. Het is ondertussen de meest gebruikte test en het geldt eveneens als de meest betrouwbare test voor Covid-19.

Uitstrijkje met een wattenstaafje

Bij de PCR test wordt er met een wattenstaafje en uitstrijkje genomen van slijm uit neus en keel. Dit gaat vervolgens naar een laboratorium, speciaal geprepareerd voor PCR testen. Is het virus in het slijm aanwezig, dan maakt dat virus als het ware kopietjes van een deel van het virus. Dat deel genetisch materiaal van het virus wordt altijd vermenigvuldigd om de aanwezigheid van een virus beter aan te kunnen tonen.

Het kost je nog amper moeite om snel te onderzoeken of je corona hebt of niet. Zorg dat je in elk geval altijd een zelftest thuis hebt. Ze zijn de afgelopen periode al behoorlijk goedkoper geworden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button