Health

Maak jij al gebruik van buiten hout oliën?

Hout is een materiaal dat veel gebruikt wordt voor meubels, vlonders en tuinhuisjes. De kans is dus groot dat er ook houten elementen in jouw tuin zijn terug te vinden. Indien dat inderdaad het geval is, is het belangrijk dat je het hout ook goed onderhoud. Hout kan ontzettend lang meegaan, mits je het hout ook behandeld. Om hout te behandelen kun je buiten hout oliën gebruiken. Zo zal het hout niet vergrijzen en krijg je ook geen last van bijvoorbeeld schimmels of algen.

Oliën die specifiek voor buiten zijn geproduceerd

Buiten hout oliën zijn speciaal ontworpen om buitenshuis te kunnen gebruiken. Buitenshuis komt het hout namelijk in aanraking met vocht en uv-straling. Hierdoor kan het hout na verloop van tijd verweren. Bescherm je het hout echter met een speciale olie, dan blijft het hout heel lang mooi. Er zijn verschillende olies die je buitenshuis kunt gebruiken. Welke olie je het best kunt nemen, is ook afhankelijk van het type hout dat je wilt behandelen. Wil je bijvoorbeeld Bankirai behandelen, dan kun je voor een olie kiezen die speciaal voor dit type hout ontwikkeld is. Zo weet je zeker dat de olie het gewenste resultaat zal opleveren.

Voor welke look ga je?

Als je een olie zoekt om buitenhout mee te behandelen, dan heb je ontzettend veel keuze. Zo heb je transparante oliën, maar ook oliën waarmee je het hout een andere kleur kunt geven. Het is dus zeker geen slecht idee om even na te gaan welke look je het hout wilt geven. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan eens op de website van Osmo. Deze aanbieder heeft namelijk diverse oliën voor vrijwel iedere houtsoort. Zo wordt het dus zeer eenvoudig om een olie te vinden die goed op het houttype en jouw persoonlijke wensen aansluit.

Hoe moet je het hout behandelen?

Het behandelen van hout is relatief eenvoudig. Wil je bijvoorbeeld een teakhouten tafel buiten behandelen? Schuur het hout dan eerst iets op indien de tafel al buiten heeft gestaan. Roer de olie vervolgens goed door en test de olie eerst. De olie kun je vervolgens met een kwast of microvezelroller aanbrengen. Voor de meeste olies geldt dat twee lagen voldoende is. Laat de eerste laag goed drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Indien er aanzetstrepen zichtbaar zijn of er per ongeluk haren van de kwast in de olie zijn terechtgekomen, kun je deze fouten herstellen zolang de olie nog nat is.

Gerelateerde artikelen

Back to top button