DIYTuin

Maak van je vijver een zwemvijver!

Story Highlights
  • Wat is een zwemvijver
  • Het idee
  • Vijver aanleggen
  • Het moerasgebied
  • Onderhoud

Steeds vaker zie je in Nederland een vijver in de tuin. Er komt veel natuur op de vijver af, behalve de vissen die erin leven komen er vaak ook insecten en vogels op af. Een vijver in de tuin is dan ook een echte eyecatcher! Wist je dat je van je vijver ook een zwemvijver kon maken?

Wat is een zwemvijver

Je hebt het beste van twee werelden eigenlijk met een zwemvijver, want wie wil dat nou niet een zwembad in de tuin, maar ook nog een prachtige vijver. In de zwemvijver wordt geen gebruik gemaakt van chloor, hierdoor wordt het onderhoud ervan voor een groot deel overgenomen door de natuur. 

Het idee 

Het eerste wat je moet doen als je een zwemvijver wil aanleggen is de locatie in je tuin gaan bepalen. Waar je de vijver wil gaan aanleggen en hoe groot de vijver moet worden. Twee gebieden zijn terug te vinden in een zwemvijver, zo heb je het gebied waar er gezwommen kan worden, dit is vaak het diepste gedeelte en zit gemiddeld rond de 160 cm. Daarnaast het andere gebied is het moerasgebied, deze is ondiep en in dit gebied wordt het water gefilterd door middel van een moerasfilter en een pomp. Voor de veiligheid en het gebruiksgemak bij onderhoud is het van belang om voor de installaties een aparte ruimte aan te leggen.

Vijver aanleggen

Als de zwemvijver is uitgegraven, dan heb je een vijverdoek nodig voor de vloer van de zwemvijver. Bij Tuin en Vijver Direct kan je terecht voor alle benodigdheden voor de zwemvijver. Je kan de juiste vijverdoek pas aanschaffen als je het oppervlak van de vijver goed weet. Wanneer de vijverdoek goed is bevestigd kan de vijver worden gevuld. 

Het moerasgebied

Het gebied waar al het water wordt gefilterd is het moerasgebied, dit hele gebied moet ook worden ingericht als een grote filter. Dit wordt gedaan door lavastenen en zuurstofplanten, hierdoor blijft het water in het zwemgedeelte helder. Hierdoor hoef je niet veel platen in het zwemgedeelte te plaatsen. Iedere plant in zowel het moerasgedeelte als in het zwemgedeelte heeft onderhoud nodig. 

Onderhoud

Doordat het moerasgedeelte een natuurlijke filter is heeft de zwemvijver weinig tot geen onderhoud nodig. De waterplanten hebben wel onderhoud nodig zoals het jaarlijkse snoeiwerk. Tot slot de laatste tip zorg dat de vijver in een zonnige gedeelte in de tuin is geplaatst, zo heb je geen verwarmingselementen nodig en wordt het al opgewarmd op een natuurlijke manier door de zon.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button