Tuin

Met de juiste boomverzorging genieten van een goed gevulde fruitboom

Het duurt nog even voor je de appels van de bomen kunnen plukken. Toch zijn de stappen die je nu neemt in de verzorging van de boom van groot belang op de uiteindelijke vruchtopbrengst. Je willen immers een zo groot mogelijke vruchtopbrengst, maar hoe bereik je die? Boomverzorging is dan erg belangrijk. Dat betekent de fruitbomen op de juiste wijze snoeien en controleren en onderhouden. In dit artikel lees je enkele tips om een zo goed mogelijke vruchtopbrengst te behalen.

Je eigen fruit kweken

Wanneer je start met je eigen fruit kweken, zijn er al verschillende punten waarop je moet letten. Het begint eigenlijk al bij het planten van de boom. Je hebt bijvoorbeeld een appelboom gekocht en gaat deze op een vrije plek in de tuin plaatsen. Wat je daarbij zeker in je achterhoofd moet houden, is hoe groot deze boom kan worden. Krijgt de boom onvoldoende ruimte om te groeien, dan zal hij sneller ziek worden en zeker minder vruchten gaan produceren. Let er ook op of de boom juist veel zon nodig heeft of liever in de halfschaduw staat. Bij twijfel, kun je dit het beste navragen aan de kweker. Hij kan je uitstekend adviseren hierin.

De bomen snoeien

Om de boom zoveel mogelijk vruchten te laten krijgen, is snoeien noodzakelijk. Daarnaast worden de nieuwe scheuten sterker, de kroon mooier en ontwikkelt zich ook vruchthout onder aan de boom. Na het snoeien komt er meer licht door de boom en worden de vruchten groter en rijpen ze beter. Het mooiste moment om de fruitbomen te snoeien is in het najaar of winter buiten de vorstperiode om. De bomen zijn dan in rust en je hebt het beste zicht op welke takken je dient te snoeien. De juiste snoei wordt bepaald door de fruitsoort, de leeftijd en de staat van de boom. Door de boom op maat te snoeien, krijg je het beste resultaat.

Boomverzorging uitbesteden

In sommige gevallen is het beter de boomverzorging van je fruitboom uit te besteden. Misschien twijfel je over de staat van je boom. Is deze ziek of heb je vorige jaren een slechte vruchtopbrengst gehad. In dat geval kun je ook een professionele boomverzorger inhuren om de boom eens goed te laten controleren, snoeien en wellicht kan hij je goede tips voor de toekomst geven. Een boomverzorger is een specialist op het gebied van bomen en kan je dan ook zeker van dienst zijn.

Gerelateerde artikelen

Back to top button