Tuin

Mooie toevoegingen aan jouw tuin: een pergola of een veranda

Een pergola of veranda worden vaak gebruikt om meer leefruimte aan huis te creëren. Haal het gevoel van de Italiaanse tuinen in de Renaissance in huis met een chique pergola, of een prachtige veranda met weelderige druifranken eroverheen. Pergola’s en veranda’s zijn een ideale manier om je tuin wat extra schaduw te geven, of om wat extra leefruimte te creëren tussen je huis en tuin in. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van pergola’s en veranda’s!

Wat is een pergola?

We gaan het eerst eens hebben over het verschil tussen pergola’s en veranda’s. Een pergola bestaat uit een aantal staanders met horizontale balken erop. Klinkt natuurlijk heel simpel, maar je kunt het zo luxe maken als je zelf maar wil. Heb je een wat kleinere tuin, dan kun je een pergola gewoon als een soort doorgang gebruiken om het ene deel van je tuin met het andere deel te verbinden. Je kunt klimplanten over je pergola laten groeien, zoals druiven, klimrozen, wisteria of klimop. Het is natuurlijk wel een verschil of je echt onder je pergola wil gaan zitten, of dat je hem gewoon als loop doorgang wil gebruiken. Als je er echt onder wil kunnen zitten, heb je meer ruimte nodig. Denk er dan wel aan dat een pergola van boven nooit helemaal dicht is. Wil je droog kunnen zitten als het regent? Dan kun je beter kiezen voor een veranda.

Wat is een veranda?

Een veranda staat ook wel bekend als overkapping, aanbouw of serre. Een veranda is in principe een open of met glas gesloten uitbouw aan je woning. Een groot verschil tussen een pergola en een veranda is dus dat een veranda aan of om je woning wordt geplaatst en dat het een gesloten karakter heeft. Een pergola is vaak aan alle zijden open, ook aan de bovenkant. De constructie van een veranda is ook steviger dan die van een pergola, en je zit altijd droog. Een veranda is als het ware een aanvulling op je woning, terwijl een pergola meer een verfraaiing is van de tuin. Als je dus echt in de herfst en winter nog half buiten wil kunnen zitten, heb je een dichte veranda nodig. Bijvoorbeeld met glazen schuifpuien. Andere voordelen van een veranda:

– Een veranda geeft je huis meer sfeer
– Je kunt beschut buiten zitten, in ieder seizoen en op ieder tijdstip van de dag
– Een veranda kan helpen de zon uit je huis te houden
– De overgang van binnen naar buiten loopt mooier over
– Een veranda is een stijlvol verlengstuk van je woning

Ga je voor een pergola of een veranda?

Vind je het nog lastig om te kiezen tussen een pergola of veranda voor jouw woning? Dat kunnen we ons wel voorstellen. Als je graag iets wil waar je beschut en droog kunt zitten, ook in het najaar en in de winter, dan kun je het beste gaan voor een veranda. Deze kun je namelijk helemaal dicht maken. Wil je toch graag wat meer sierwaarde, dan kun je ook voor een combinatie van een pergola en een veranda gaan. Dit wordt een verandapergola genoemd. Hier heb je wel behoorlijk wat ruimte voor nodig. Een deel van de constructie is afgesloten en geïsoleerd en het andere gedeelte bestaat uit een sierlijke pergola. De perfecte combinatie! 

Gerelateerde artikelen

Back to top button