Overig

Nieuw sterrenbeeld?

Story Highlights
  • Ja, er is een dertiende sterrenbeeld
  • Er verandert niets aan de horoscoop
  • Slangendrager ontdekt door Babyloniers

Er was zelfs even sprake van paniek. Er was een nieuw sterrenbeeld en om die reden klopten de twaalf sterrenbeelden van geen kanten meer. Het nieuws ging viral en er was onbegrip alom. Hoe was dit mogelijk? Hoe moest het nou verder? Welnu, er was niets aan de hand. Er was eigenlijk helemaal geen nieuws. Er is een dertiende sterrenbeeld, maar dat weten we al zo lang.

Geen nieuwe sterrenbeelden in 2020

Nieuwe sterrenbeelden 2020? Welnee dus. Het dertiende teken, Ophiuchus, is geen nieuw sterrenbeeld. Zo nu en dan duikt Ophiuchus weer eens op. Meteen is er dan online grote paniek. Mensen maken zich meteen zorgen of de sterrenbeelden en de horoscopen nu nog wel kloppen. Ja echt, het is iets dat veel mensen echt bezighoudt.

Nieuws ging zijn eigen leven leiden

Het gedoe rond Ophiuchus begon in 2016, na nieuws van de NASA. Zij maakten toen melding van Ophiuchus, en dat nieuws ging meteen een eigen leven leiden. Het zorgde voor een enorme chaos en grote zorgen om de juistheid van de horoscopen en de sterrenbeelden. Er verschenen ineens nieuwe indelingen met de Slangendrager – want dat is Ophiuchus- als sterrenbeeld van 29 november tot 17 december. Daardoor werd de Steenbok zomaar verschoven naar de periode 20 januari tot 16 februari. En zo verschoven alle sterrenbeelden.

Geen dertiende sterrenbeeld in de vorm van de Slangendrager

Al die heisa bleek echter voor niets. Er zal niets veranderen aan de astrologische dierenriem en ook niet aan jouw zonneteken. Alles blijft zoals het is. Dat wil niet zeggen dat er geen dertiende sterrenbeeld in de vorm van de Slangendrager is. Die bestaat wel degelijk, en hoort tussen de Schorpioen en de Boogschutter. De Ophiuchus werd al ver voor 2016 ontdekt en heeft vanaf de ontdekking al een onderdeel gevormd van de ecliptica. Dat wil zeggen dat de zon zich langs alle sterrenbeelden beweegt die we kennen, en dus ook langs de Slangendrager.

Steenbok22 december19 januari
Waterman20 januari18 februari
Vissen19 februari20 maart
Ram21 maart19 april
Stier20 april20 mei
Tweelingen21 mei20 juni
Kreeft21 juni22 juli
Leeuw23 juli22 augustus
Maagd23 augustus22 september
Weegschaal23 september22 oktober
Schorpioen23 oktober21 november
Boogschutter22 novemebr21 december

Ophiuchus paste gewoon niet in de dierenriem

Dat het dertiende sterrenbeeld geen rol van betekenis speelt, is te danken aan de Babyloniers. Zij verdeelden de hemel in twaalf verschillende secties, secties die samenvielen met de twaalf maanden zoals we die op de kalender zien. Het was een bewuste keuze van de Babyloniers  om de Slangendrager niet in de dierenriem op te nemen. Volgens hen paste het gewoon niet in de dierenriem. Neemt echter niet weg dat er wel degelijk een dertiende sterrenbeeld is. Consequenties heeft het echter niet.

Astronomie is de wetenschap van de hemellichamen

En zo blijft de astronomie boeiend en in beweging. Voor wie het niet weet, astronomie is de wetenschap van de hemellichamen. Een andere benaming is sterrenkunde. Astronomie is een wetenschap die alle objecten en processen van buiten de dampkring van de aarde onderzoekt. Dat er zo nu en dan twijfel ontstaat over de horoscopen, is op zich overigens wel verklaarbaar. Er is ook veel veranderd. Je kunt jouw horoscoop wel beschouwen als een screenshot van de hemel op het moment dat je geboren werd. De aarde is niet stabiel, waardoor de sterrenbeelden een andere plek krijgen. Dat en het feit dat er ineens melding wordt gemaakt van het dertiende sterrenbeeld zorgt eens in de zoveel tijd eens voor wat onrust.

Er is verschil tussen astronomie en astrologie

Of er verschil is tussen astronomie en astrologie? Ja, dat is er zeker. Astrologie is namelijk het streven om met behulp van de stand van de sterren de toekomst te voorspellen. En dat is toch een heel andere tak van sport. Nee, zorgen om je sterrenbeeld hoef jij je dus niet te maken. Alles is zoals het is en dat blijft ook gewoon zo.

Gerelateerde artikelen

Back to top button