HuisTuin

Op afstand je woning in de gaten houden met slimme beveiliging

Story Highlights
  • IP camera voor binnen of buiten
  • Melders die onzichtbaar werken
  • Openbare netwerken
  • In het buitenland

Je kunt alles meenemen behalve je huis. Dat vinden veel mensen toch vervelend, het liefst zouden ze de hele dag hun woning en huisraad in de gaten houden. Hoewel het aantal inbraken de laatste jaren is afgenomen, wil jij niet tot de uitzondering op de regel behoren. Je kunt de woning in de gaten houden met een verrekijker, dan moet je wel zicht hebben op je huis. Je kunt ook een drone met camera boven je huis laten zweven, maar dat is ook niet echt een permanente oplossing. Hier zijn een aantal mogelijkheden die meer praktisch van aard én wereldwijd inzetbaar zijn.

IP camera voor binnen of buiten

Dit is uiteraard de meest voor de hand liggende oplossing. Er zijn tegenwoordig volop opties voor zowel IP camera’s voor binnen als buiten. Zo werd de Somfy One al onderscheiden vanwege het innovatieve design met een privacy klepje. Zo weet je zeker wanneer je wel of juist niet gefilmd kan worden, wat binnen in huis natuurlijk wel prettig is. Later kwam er nog een outdoor camera bij die waterdicht is. Toch adviseren we buiten camera’s onder een afdak te plaatsen omdat druppels op de lens het zicht kunnen belemmeren.

Melders die onzichtbaar werken

Camera’s schrikken direct al mogelijke indringers af, je kunt ook onzichtbare melders installeren. Een bewegingsmelder bijvoorbeeld, die niet de privacy schendt maar wel beweging registreert. Ook van kleine kinderen en huisdieren trouwens. Dan zijn er onderbreking sensoren die alarm slaan zodra een raam of deur geopend wordt. In plaats van een hard alarm is een stil bericht op je smartphone ook mogelijk.

Een slimme beveiliging waar niet altijd aan gedacht wordt is een rookmelder. Of beter nog; op iedere verdieping een rookmelder. Somfy heeft een melder die autonoom of in serie werkt, met of zonder internet. Dat is ook beveiliging natuurlijk!

Zijn openbare netwerken veilig om te gebruiken?

Wanneer je buiten de deur verbinding maakt met een draadloos netwerk loop je meer risico dan in je eigen woning. Tenminste, zolang je thuis gebruik maakt van de juiste security protocollen en de firmware regelmatig (automatisch) update. In principe hoeft er bij een openbaar netwerk, in bijvoorbeeld een winkel, niets te gebeuren zolang zij hun beveiliging op orde hebben. Ze zullen hier overigens geen garanties voor geven. Je moet vooral opletten met ‘social hackers’ die op locaties met veel mensen informatie afhandig maken. Hier zijn vier voorbeelden van methoden die ze kunnen gebruiken:

  • Heel eenvoudig over je schouder meekijken om te kijken of je inlogt en je wachtwoord invoert. Ze kunnen dit ook proberen te filmen zodat ze later kunnen inloggen op jouw accounts.
  • Het komt opvallend vaak voor dat mensen hun eigen computer onbeheerd achterlaten om even naar het toilet te gaan. Los van het risico dat je computer verdwijnt moet je zeker niet jouw systeem open laten staan terwijl je ingelogd bent.
  • Ook met publieke computers of in een internetcafé op vakantie komt het regelmatig voor dat mensen niet uitloggen voor ze vertrekken. Tijdens deze sessie kan iemand anders inbreken op jouw accounts.
  • “Spoofing” betekent dat de gebruiker ‘gefopt’ wordt. Dit kan met een nep website die lijkt op een legitieme site. Dit kan al bij aanmelden op een netwerk plaatsvinden. Zo kan een hacker een eigen hotspot aanmaken met de naam “Starbucks Free Wifi”. Je voert persoonlijke informatie in die de hacker opvangt omdat je verbinding probeert te maken met hun eigen netwerk, niet die van Starbucks.

Het gevaar van buiten internetten via een ander netwerk is overigens niet zo groot als soms verondersteld wordt, maar helemaal veilig is het niet. Met je persoonlijke dataverbinding loop je minder risico.

Hoe werkt dit in het buitenland?

Als je in Europa blijft, of beter gezegd binnen de Europese Unie, dan betaal je geen roaming kosten. Dus jouw mobiel abonnement kost voor bellen en internet niet meer buiten de landsgrenzen. Zo kun je op het eiland Lanzarote, wat ter hoogte van Afrika ligt maar toch echt bij Spanje hoort, voor hetzelfde tarief bellen en internetten als je thuis betaalt. Buiten de EU is dat niet het geval, dan kan mobiele data duur zijn. Gelukkig beiden veel landen toeristen SIM kaarten aan met prepaid data die maximaal enkele weken geldig is. Dan vallen de kosten mee en je kunt niet per ongeluk meer besteden dan je betaalt hebt. Als je notificaties instelt hoef je ook niet steeds naar de beelden van je camera te kijken, wat je veel data kan besparen.

Er moet uiteraard wel dekking zijn op de locatie waar je bent, als je hier niet zeker van bent controleer dan de mogelijkheden voordat je op reis gaat.

Gerelateerde artikelen

Back to top button