Health

Populair: Corona sneltesten

Story Highlights
  • Binnen twintig minuten duidelijkheid
  • Sneltesten zijn iets minder gevoelig
  • Overheid gebruikt PCR-testen

Heb jij het of heb jij het niet? Door de inzet van corona sneltesten weet je sneller of je al dan niet met Covid-19 besmet bent. Toegegeven, een sneltest is minder gevoelig dan de door de overheid gebruikte PCR-testen. Desondanks winnen de sneltesten nadrukkelijk aan populariteit.

De overheid gebruikt PCR-testen

Voor de duidelijkheid; de overheid gebruikt PCR-testen. Met een wattenstaafje wordt dan keel- en neusslijm afgenomen. Dit gaat vervolgens naar het lab waar het wordt onderzocht of er genetisch materiaal van het virus in het slijm aanwezig is. Omdat deze test zeer nauwkeurig is, duurt het langer voor je weet of je al dan niet met corona besmet bent. Veel mensen willen eerder weten of ze besmet zijn, zeker als ze symptomen hebben die daar nadrukkelijk op wijzen. Dat verklaart de populariteit van de corona sneltest.

Twee verschillende soorten sneltesten in ons land

In ons land kennen we twee soorten corona sneltesten. De eerste is de LAMP-test, een test die lijkt op een PCR test, maar minder tussenstappen kent. De andere sneltest is de Antigeen sneltest. Deze wordt als iets minder gevoelig beschouwd en bij deze test wordt gekeken of er viruseiwitten in keel- of neusslijm aanwezig zijn. Zeker deze laatste variant wordt veel gebruikt in ons land door mensen die eerder duidelijkheid wensen.

Tussen de vijftien en de twintig minuten

Neem de corona sneltest van Abott, een mooi voorbeeld van een sneltest. Je koopt overigens zelden slechts één sneltest, het gaat altijd om verschillende testen in een verpakking. Uiteraard zijn de sneltesten goedgekeurd en vaak duurt het tussen vijftien en twintig minuten voor je de uitslag kent. Antigeen sneltesten gaan dus nadrukkelijk op zoek naar de aanwezigheid van eiwitten van het virus in neus- en keelslijm. Ook deze test wordt uitgevoerd door met een wattenstaafje een uitstrijkje van het neus- en het keelslijm te maken. Uiteraard wordt ook een sneltest uitgevoerd door iemand die daar bevoegd voor is. Een sneltest is dus iets anders dan een zelftest. Steeds meer mensen gebruiken een sneltest omdat ze de door de overheid aangeboden testen simpelweg te lang vinden duren. Ook in sectoren als het betaalde voetbal worden sneltesten gebruikt om te beoordelen of iemand deel mag nemen of niet.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button