HealthTuin

Prachtige groenten, fruit en planten kweken

Er is niks zo lekker en gezond als groente en fruit uit eigen tuin. Je krijgt niet alleen voldoening van het zelf kweken van je groente en fruit, maar het bespaart je ook nog eens geld. Maar hoe doe je dat precies? En wat heb je ervoor nodig?

Wat gaan we kweken?

Het is belangrijk om eerst te achterhalen wat je precies wilt gaan kweken. Ben je net nieuw in het verbouwen van je eigen groente en fruit? Dan kun je het beste beginnen met groente en fruit dat wat makkelijker is om te onderhouden. Begin bijvoorbeeld met radijs, courgette en worteltjes. Dit zijn groente die je makkelijk kunt gebruiken in een gerecht en ze zijn redelijk makkelijk om te kweken. Tomaten zijn ook erg goed te doen en heerlijk om zo te eten of in een salade.

Wil je ook fruit kweken? Dan zijn aardbeien, frambozen en bramen een goede optie. Dit zijn ook fruitsoorten die best duur zijn in de winkel. Dus je hebt er extra veel plezier van als je deze in je eigen tuin kunt kweken.

Wat heb je nodig voor het kweken?

Allereerst heb je een beetje aandacht nodig. Het is belangrijk dat je regelmatig kijkt hoe het met je groente en fruit gesteld is. Daarnaast heb je wat ruimte nodig. Dat hoeft niet veel te zijn, maar een stukje grond van 1 bij 1 is wel makkelijk als je groente en fruit wilt kweken. Je kunt het natuurlijk zo groot aanpakken als je zelf wilt, maar als je net begint, is het beter om klein te beginnen.

Daarnaast is het handig om een plantschopje te hebben om de plantjes of zaadjes in de grond te stoppen. Zorg ervoor dat je goede grond hebt. Het beste kun je het mengen met groente- en kruiden potgrond bijvoorbeeld. Hier zit voldoende voeding in voor de jonge plantjes. Bamboestokken voor het ondersteunen van bijvoorbeeld tomaten zijn ook altijd handig. Tomatenplanten willen de lucht in, maar kunnen zichzelf niet dragen. Ook kun je denken aan een net om je fruit en groenten te beschermen tegen hongerige dieren.

Groter aanpakken

Wil je het groter aanpakken, dan is het handig om meer ruimte te hebben, zodat je ook fruitbomen kunt neerzetten. Je kunt er dan ook aan denken om aardappelen, bloemkool en komkommers te kweken. En wil je het echt nog beter aanpakken? Dan kun je ervoor kiezen om een kweekkas te kopen. Hiermee verleng je het kweekseizoen en creëer je de beste omstandigheden voor je planten, groenten en fruit. Je kunt dan ook planten, groenten en fruit kweken die het normaal niet overleven in ons klimaat. 

Het kweken van je eigen groenten, fruit en planten vergt wat geduld en aandacht, maar toch is het een heel bevredigend proces waar je veel voldoening uit haalt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button