Huis

Praktische tips voor het onderhoud van je waterbed

Om zo lang mogelijk plezier te hebben van een waterbed, moet je om te beginnen een waterbed kopen van hoge kwaliteit. Maar het juiste onderhoud is bijna net zo belangrijk! Goede reiniging zorgt voor een schoon resultaat én een langere levensduur. Lees daarom zeker de 6 onderstaande onderhoudstips even door.

Tip 1. Reinig het bed met vinylreiniger 

Om het matras van je waterbed schoon te maken, gebruik je (ongeveer maandelijks) een speciale vinylreiniger. Dit middel maakt het matras niet alleen fris en hygiënisch, maar zorgt er ook voor dat het vinyl soepel blijft. Als je het waterbedmatras niet met vinylreiniger behandelt, kan het uitdrogen en sneller beschadigen. 

Tip 2. Voeg waterbed conditioner toe

Daarnaast is het noodzakelijk om ieder half jaar een flesje met waterbed conditioner toe te voegen aan het water. Hoewel het leidingwater in Nederland erg schoon is, kunnen er altijd bacteriën en schimmels ontstaan in zo’n afgesloten ruimte. Dit kan nare geurtjes veroorzaken. Met speciale waterbed conditioner kun je dit eenvoudig voorkomen.

Tip 3. Ontlucht het watermatras 

Tijdens het vullen van het waterbed of toevoegen van conditioner kan er lucht in het matras komen. Omdat bacteriën en schimmels sneller gaan groeien als er zuurstof bij komt, is het belangrijk om het watermatras direct te ontluchten. Maak hiervoor gebruik van een ontluchtingspomp. Eén persoon wrijft de lucht richting het gat en de andere persoon ‘zuigt’ deze luchtvorming eruit door middel van de pomp. Zoek van tevoren een uitgebreid stappenplan op als je er nog geen ervaring mee hebt.

Tip 4. Was de tijk regelmatig

Een tijk zit om je waterbedmatras heen om beschadigingen te voorkomen. Daarnaast zorgt het voor extra comfort en vangt het transpiratievocht op. Voor een goede hygiëne moet je deze tijk regelmatig wassen en laten luchten. Volg hiervoor de bijgeleverde wasvoorschriften. 

Tip 5. Koop een reparatiesetje 

Zorg ervoor dat je altijd een basis reparatiesetje in huis hebt. Zo kun je een klein lek in het waterbed zelf repareren. Een reparatiesetje bestaat meestal uit een tube lijm en een stuk vinyl. Bij grote beschadigen is het natuurlijk verstandig om een professional in te schakelen.

Tip 6. Vervang het water 

Als je ieder half jaar conditioner toevoegt en het bed goed ontlucht, is het niet nodig om het water te vervangen. Is er toch stank ontstaan? Of moet je het bed verplaatsen? Dan kun je het water uit het matras pompen met een waterbedpomp. Spoel het eventueel na met schoon water en vergeet niet om het matras na het vullen weer te ontluchten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button