Health

Reinig je lichaam met een detox kuur

Story Highlights
  • Reinig je lichaam met een detox kuur
  • Gebruik een dergelijke kuur nooit te lang
  • Grote kans dat je afvalt

Je hoort het vandaag steeds meer: mensen die hun lichaam reinigen met een detox kuur. Vaak wordt er gekozen voor een kuur waarbij je dagelijkse maaltijden worden vervangen door sapjes.

Wat is een detox kuur?

Zoals hierboven al is gezegd, wordt een detox kuur gevolgd om het lichaam te reinigen. 

Er hopen zich dagelijks afvalstoffen en gifstoffen op in je lichaam. De hoeveelheid hangt af van hoe gezond je dagelijks eet. Alcohol, roken en ongezond eten zorgen logischerwijs voor een grote hoeveelheid afvalstoffen in je lichaam. Het doel van een detox kuur is om deze stoffen uit je lichaam te krijgen.

De beginnende detox kuren duren maximum een week. Elke dag moet je een sapje drinken dat bestaat uit vitaminen, mineralen en andere gezonde voedingsstoffen. Een veel voorkomend sapje is een groentesapje. Wanneer je een detox kuur volgt, is het erg belangrijk dat je met je eetgewoontes, al dan niet ongezond, stopt. Ook de tas koffie die je misschien elke ochtend drinkt, zal je even moeten laten. Heb je toch nood om iets te eten, eet dan enkel rauwe groenten. Dit is makkelijk verteerbaar.

Waar moet je op letten bij het volgen van een detox kuur?

Belangrijk om te weten bij een detox kuur is dat je dit niet te lang mag doen. Een aantal dagen kan meestal geen kwaad, maar de sapjes zijn geen volwaardige maaltijden die je ter vervanging kan gebruiken van je dagelijkse porties. Ze bevatten niet alle voedingsstoffen die we nodig hebben. Wanneer je een dergelijke kuur te lang volgt, begint je spierweefsel bijvoorbeeld af te breken omdat je lichaam onvoldoende eiwitten binnenkrijgt.

Als je te lang enkel sapjes drinkt, gaan je maag en darmen zich daar ook aan aanpassen. Het gevolg hiervan is dat je lichaam zich terug helemaal moet aanpassen wanneer je terug vaste voeding begint te eten.

Wanneer je een aantal dagen een detox kuur doet, is de kans groot dat je afvalt. Toch is dit niet de ideale manier om af te vallen. Zodra je terug naar je dagelijkse routine overschakelt, is de kans groot dat je gewoon terug bijkomt. Wel is een dergelijke kuur ideaal om na te denken over je levensstijl. Een gezonde manier van eten zal er sowieso voor zorgen dat je minde afval- en gifstoffen in je lichaam hebt.

Neem je medicatie? Dan kan je best je huisarts contacteren om na te gaan of je een sapkuur mag nemen. De kuur kan namelijk de werking van je medicatie beïnvloeden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button