Travel

Reizen met een hond: niemand zul je deze 3 dingen vertellen

Ik reisde veel met mijn Jack Russell terriër, van Ierland naar Zuid-Amerika en dan terug naar Europa, waar ik Frankrijk, Italië, Griekenland, België bezocht… Ik geloof echt dat een hond de beste vriend van een mens is, dus was het voor mij vanzelfsprekend om mijn reizen met hem te plannen. Maar na zo veel ervaringen kan ik echt een paar dingen vertellen: de eerste is dat reizen met een hond een ongelooflijk verrijkende ervaring is. Het stelt je in staat andere dierenliefhebbers te ontmoeten, gemakkelijk zinvolle gesprekken te beginnen en zelfs langdurige vriendschappen aan te knopen. Anderzijds is het een hele uitdaging om een hond in je reisplannen op te nemen. Het internet staat vol met richtlijnen voor het reizen met een hond, maar toch vertelt niemand je deze dingen nadrukkelijk. Nou, ik denk dat het veel beter is om het volledige plaatje te kennen voor je aan zo’n prachtig avontuur begint. Uiteindelijk leiden moeilijke wegen vaak naar mooie bestemmingen.

1. Het kost tijd om een reis met je harige vriend te organiseren.

Heel veel. Zelfs als je denkt dat je weet wat je moet doen, en al tientallen keren met je huisdier gereisd hebt, is er altijd een kans om – last minute – een nieuw vereiste te ontdekken waaraan je moet voldoen voor je aan boord gaat. Om dit te voorkomen, bekijk je alle voorschriften. Reis je bijvoorbeeld van A naar B met de trein binnen hetzelfde land, dan kun je er vrij zeker van zijn dat je alle informatie die je nodig hebt op de website van de spoorwegen vindt.

Onvermijdelijk is het moeilijker en vager om elk voorschrift te achterhalen als je van het ene land naar het andere reist, vooral van een EU-land naar een niet-EU land. In dat geval moet je veel verschillende websites raadplegen en uiteindelijk misschien de luchthaven of de spoorwegmaatschappij bellen, of een thread starten op een specifieke Facebookpagina. Er zijn er genoeg, en de ervaring van andere hondenbezitters kan de ultieme bron van richtlijnen zijn.

2. Huisdiervriendelijke maatschappijen zijn misschien niet zo vriendelijk.

Luchtvaartmaatschappijen die honden in de cabine toelaten, bijvoorbeeld, kunnen geen speciaal beleid hebben voor honden die wachten tot ze aan boord gaan. Of ze kunnen je vragen om long haul te vliegen met de kennel net onder je benen, waardoor je in principe 6+ uur oncomfortabel reist. Maar wees ook voorbereid op enkele ongelooflijk liefdevolle daden van het grondpersoneel of de bemanning: ze kunnen je toestaan om onder begeleiding naar buiten te gaan, in een veilige ruimte, waar je hond kan worden afgezet en wat frisse lucht kan snuiven. Of ze kunnen andere passagiers vragen van zitplaats te wisselen, zodat je wat extra ruimte hebt en je hond op een zitplaats naast je kan worden gezet (maar altijd in een kennel).

3. Voedsel en water zijn van cruciaal belang.

Ik ontdekte dat sommige strategieën winnend kunnen zijn als ze een paar weken voor de reis zelf toegepast worden. Vroeger voerde ik mijn hond met Bellfor natvoer, maar dat is ongelooflijk oncomfortabel op reis. Ik besloot om dagen voor het vertrek over te schakelen op droog hondenvoer, zodat mijn hond er vertrouwd mee kon raken. Tijdens een erg lange reis bleek deze truc het beste wat ik kon doen om de hele ervaring te vergemakkelijken. Mijn Jack Russel terriër was bijzonder blij dat hij zijn lievelingsvoer kreeg en het was niet zo rommelig in de kennel nadat ik hem gevoerd had. Natuurlijk is kwaliteit het allerbelangrijkste, thuis of in een nieuwe, exotische plaats: controleer altijd of je favoriete hondenvoer verkocht wordt in de stad of het land waar je naartoe reist. Overweeg anders een extra zak mee te nemen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button