Overig

Rosé: 7 feitjes die je nog niet kende over jouw favoriete zomerdrankje

Story Highlights
  • Jonger dan andere wijnen
  • Niet streekgebonden
  • Is relatief goedkoop

Eerlijk is eerlijk, rosé kunnen wij het hele jaar door drinken. Maar tijdens zomerse temperaturen smaakt het toch echt nóg 100x lekkerder. Tijdens een gezellig diner met vrienden, met je lover op het balkon, op een kleedje in het park of op een strandfeestje; rosé is en blijft ons favoriete zomerdrankje. Maar kende jij de volgende 7 feitjes over rosé eigenlijk al?

  1. Rosé is géén mix van rood en wit

Veel mensen denken dat rosé een mix is van rood en wit, en dat je dit daarom ook prima zelf kunt mixen. Toch is dit absoluut niet waar. Sterker nog, dit wordt niet alleen afgekeurd door de wijngemeenschap, maar het is binnen de EU zelfs streng verboden om zo’n gemixte rosé op de markt te brengen.

  • 50 tinten rosé

Rosé bestaat er in heel veel verschillende kleuren en tinten. Zo bestaat er rosé die zelfs zo donker is dat het op het eerste oog op een lichte rode wijn lijkt, maar er bestaan ook rosés die zo licht zijn dat het qua kleur bijna op water lijkt. Op zoek naar een mooie lichte rosé? Wij zijn momenteel behoorlijk fan van MIP Rosé uit de Provence!

  • De kleur zegt niets over de smaak

Veel mensen denken dat een donkere rosé zoet is en een lichte rosé droog is. Toch is dat absoluut niet waar. De kleur van de rosé zegt namelijk helemaal niets over de smaak. Eigenlijk zegt de kleur alleen iets over hoe lang de druivenschillen in de most zijn blijven zitten.

  • Rosé is relatief goedkoop

Natuurlijk heb je rosés in allerlei verschillende prijsklassen, maar in vergelijking met de meeste rode wijnen zijn rosé wijnen relatief goedkoop. Toch op zoek naar een mooie rosé wijn in een iets exclusiever segment? Maak kennis met de Château Miraval bij Valkwijn, een bijzonder lekkere wijn uit een bijzondere (celebrity)streek!

  • Rosé is veel jonger dan de meeste andere wijnen

Waar rode en witte wijnen vaak lang in een kelder bewaard worden om ze te laten rijpen, is dat bij rosé niet nodig. Rosé wordt van alle wijnen namelijk het minst lang bewaard.

  • Rosé is niet streekgebonden

Veel wijnsoorten zijn streekgebonden, denk maar aan Champagne uit de Champagnestreek. Maar rosé is juist niet streekgebonden aangezien het over heel de wereld wordt gemaakt. De meeste rosé wijnen komen uit Spanje, Chili, Frankrijk, Italië, Duitsland en Australië.

  • Rosé uit Frankrijk blijft favoriet

Zoals je hierboven las kan rosé dus overal vandaan komen, maar volgens de kenners komt de beste rosé toch echt uit Frankrijk. En dan met name die uit de Provence. Op zoek naar een mooie rosé uit de Provence? Probeer eens de AIX rosé wijn, dan zit je hoe dan ook goed.

Gerelateerde artikelen

Back to top button