Auto

Scooter kopen? Check eerst deze 3 tips!

Een scooter is echt een ideaal vervoersmiddel. Je hebt nooit file, je kan parkeren waar je maar wil en vergeleken met een auto ben je maandelijks veel minder geld kwijt aan benzine, verzekeringen en wegenbelasting. Toch moet je niet gelijk blind kiezen voor een scooter. Wil je een scooter kopen? Let dan eerst goed op deze drie punten! 

De verzekering kan sterk uiteenlopen! 

Net als bij personenauto’s is het verschil in premie van je scooter afhankelijk van het merk en de populariteit ervan. Veel mensen willen massaal een Vespa kopen, maar vergeten even te checken hoe duur de verzekering hiervoor is. Natuurlijk, het is een mooie scooter en je gaat er veel plezier van beleven. Maar er zijn inmiddels veel verschillende merken die soortgelijke scooters op de markt uitbrengen die qua design en rijcomfort wel heel dicht bij de Vespa scooter in de buurt komt. 

Helmplicht: is het verplicht om een helm te dragen?

Zoals je misschien wel weet, is het in Amsterdam verplicht om als bestuurder van een scooter een helm te dragen. Maar dat geldt niet voor alle gemeenten! Check daarom altijd goed bij je gemeente (en die van je werkadres en de route daartussen) of je verplicht bent om een helm te dragen. Bij een scooter tot 45 km/u is het vaak verplicht, maar voor een scooter met maximale snelheid van 25 km/u niet altijd. Ga daarom na of het verplicht is. Het ziet er misschien niet zo trendy uit, maar een dikke boete op je deurmat vinden is ook niet stijlvol te noemen.. 

Op de rijbaan of op het fietspad?

Het invoeren van de helmplicht is niet het enige waar Amsterdam zich sterk voor heeft gemaakt. In Amsterdam mag je als bestuurder van een scooter namelijk niet in alle gevallen op het fietspad. Om de veiligheid van jou als scooterrijder en de veiligheid van fietsers te waarborgen, moet je soms uitwijken naar de rijbaan. Niet altijd handig, vooral als je een scooter met maximale snelheid van 25 km/u hebt. Maar altijd sneller dan het uitwijken van bakfietsen op het fietspad, waarbij de tegenliggers ook steeds dichterbij komen.. Oh, en ook hier kan je een flinke boete voor krijgen. Dus pas goed op!

Gerelateerde artikelen

Back to top button