Soorten steigers
Je kent vast wel de steigers die je buiten ziet staan bij een bouwproject, maar misschien heb je ook wel helemaal geen idee waar deze voor bedoeld zijn. Vooral wanneer je niet in de bouwsector werkt, is de kans groot dat je hier nog niet veel van gehoord hebt en je hier weinig kaas van gegeten hebt. Dan weet je waarschijnlijk ook nog niet dat er twee soorten steigers zijn. Dat zijn de rolsteigers en de kamersteigers. Als je er eens bij nadenkt, heb je deze vast wel eens zien staan, maar heb je verder geen idee.
Rolsteigers
De rolsteigers zie je waarschijnlijk wel eens staan wanneer je langs een huis rijdt waar een aannemersbedrijf aan het werk is of bij een groot bouwproject waar een nieuwbouw plaatsvindt. Dit zijn de hoge stellages die ver de hoogte in kunnen gaan om ook op grote hoogtes de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Hoe hoger hoe meer risico’s, dus dan worden vaak de werklieden vastgemaakt met een harnas aan de rolsteiger, zodat zij niet per ongeluk hun evenwicht kunnen verliezen en dit grote gevolgen heeft. Ook wordt er altijd een stang in de constructie geplaatst die en de constructie strak bij elkaar houdt, maar ook een stukje veiligheid biedt. Dat is tenslotte het allerbelangrijkst.
Kamersteigers
De kamersteigers zeggen het eigenlijk al in de naam. Dat zijn steigers die in de woning gebruikt kunnen worden om bijvoorbeeld het plafond te kunnen schilderen of stucen. Deze worden in de kamer opgebouwd en kunnen hier dan ook rondgereden worden. Bij deze steigers ben je niet afhankelijk van de hoogte van het plafond, omdat de steigers ook steeds hoger gebouwd kunnen worden en het niet veel uitmaakt. Zo kun je als schilder of als stukadoor gemakkelijk aan het werk en wordt je niet snel belemmerd.
Mogelijkheden
Beide steigers zijn in verschillende formaten te gebruiken en kunnen vaak door de wielen onderaan de stellage gemakkelijk verplaatst worden, maar natuurlijk ook op de rem gezet worden. De stijgers bestaan uit buizen die makkelijk in elkaar geklikt kunnen worden om zo de stellage nog extra te verhogen. Ook zijn er buizen toegevoegd die beide uiteindes aan elkaar verbinden om de steiger van extra stevigheid te kunnen voorzien. Bedenk goed welke steiger je nodig hebt voor de klus om deze zo geschikt mogelijk aan te kunnen schaffen en zo gemakkelijk mogelijk aan het werk kunt.