Huis

Thuis duurzame energie opwekken? Dat kan!

In de afgelopen paar jaar zijn we met zijn allen een stuk bewuster geworden over het milieu. We zijn meer afval gaan scheiden, we eten minder vlees en we rijden steeds meer elektrisch. Als je dat vergelijkt met tien jaar geleden, hebben we grote sprongen vooruit gemaakt. Een trend die je afgelopen jaren onder de consument ook sterker is geworden, is het aanschaffen van zonnepanelen. Door middel van zonnepanelen hoef je weinig of geen gebruik meer te maken van fossiele brandstoffen. Dat is niet alleen zeer duurzaam, het scheelt ook nog eens in de portemonnee! Benieuwd wat zonnepanelen voor jou kunnen betekenen? Je leest het in dit artikel. 

Hoe werken zonnepanelen?

De werking van zonnepanelen zijn eigenlijk vrij simpel. Op een zonnepaneel zie je een heleboel strepen staan. Deze strepen begeleiden de stroom die ontstaan is door de zonnecellen eronder. Deze zonnecellen zijn gemaakt van silicium. Silicium is een natuurlijk mineraal, dat terug te vinden is in de natuur en in ons lichaam. De silicium wordt gesneden in dunne plakken, bestaande uit twee lagen. De zonnecellen van silicium vangen vervolgens het licht op van de zon. Door het zonlicht ontstaat er spanning tussen de twee lagen, dat wordt omgezet in energie. 

Zonnepanelen maken veel zonne-energie aan, zelfs met slecht weer. Vaak wek je zelfs meer energie op, dan je daadwerkelijk gebruikt. Deze overmatig opgewekte energie kun je weer terugleveren aan het stroomnet. Dit heet salderen.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

We hebben het er zojuist al even over gehad. Zonnepanelen dragen bij aan een beter milieu, omdat er geen sprake is van CO2-uitstoot. Wanneer jij dus thuis gebruikt maakt van zonne-energie, maak je gebruik van groene stroom en ben jij duurzamer in je verbruik. 

Het niet hoeven gebruiken van de ouderwetse manier van stroomverbruik, bespaart een heleboel op de maandelijkse lasten. Hierdoor maak jij van de aanschaf van zonnepanelen, een investering met een interessant rendement.

Tot slot, dragen zonnepanelen bij aan de waarde van de woning. Vanuit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen, dat woningen met zonnepanelen hogere vastgoedwaarden hebben en sneller verkopen dan woningen zonder een zonne-energiesysteem.

Welke zonnepanelen heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar op de markt. Er zijn polykristallijne panelen en monokristallijne panelen. Er zit in principe weinig verschil tussen deze twee panelen. Het verschil zit voornamelijk in de prijs. Polykristallijne panelen hebben een korter productieproces, waardoor de prijs lager uitvalt. Een nadeel van polykristallijne panelen ten opzichte van monokristallijne panelen, is dat het rendement lager uitvalt. Dit komt omdat de structuur van de atomen bij monokristallijne panelen gelijkmatiger zijn.

Passen zonnepanelen op ieder soort dak?

Woningen kunnen bestaan uit platte daken en/of uit schuine daken. Platte daken zijn echter wel efficiënter dan schuine daken. Een plat dak geeft namelijk de mogelijkheid om de graden van de hellingshoek aan te passen. Hoe hoger de graden van de hellingshoek, hoe hoger het rendement zal uitvallen. 

Bij schuine daken valt de mogelijkheid weg om het aantal graden te bepalen van de hellingshoek. In het ergste geval wordt er gebruik gemaakt van een systeem, dat alsnog de hellingshoek kan aanpassen op schuine daken. Deze service kan echter wel hoger in de kosten uitvallen.

Meer informatie over duurzame energie, duurzaam consumeren en een duurzame levensstijl vind je op Duurzaam Doe Je Zo!

Gerelateerde artikelen

Back to top button