Overig

Tips om je haar tegen de zon te beschermen

Geniet jij ook zo van de zomer en de zon op je hoofd? Dankzij de zon is je lichaam in staat om vitamine D aan te maken. Toch moet je ook voorzichtig zijn. Je beschermt je huid met zonnebrandcrème, maar ook je haar kan behoorlijk te lijden hebben onder de zon. Zonnebescherming voor het haar is dan ook geen overbodige luxe. Wij delen onze tips.

Het effect van de zon op je haar

De zon is vergelijkbaar met een föhn. De zon droogt je haar uit waardoor je punten sneller splijten. Ook de kleur van je haar wordt lichter. Als je natuurlijk blond haar hebt, is dit na een lange zomer vaak nog een stuk blonder. Heb je gekleurd haar, dan vervaagt de kleur en raakt je haar beschadigd, omdat het pigment in gekleurd haar gevoeliger is voor de zon dan ongekleurd haar. Heb jij aan het einde van de zomer ook zo’n droge bos stro op je hoofd? Niet alleen de zon is de boosdoener, ook chloor uit het zwembad en zout zeewater dragen bij aan beschadigd en droog haar. Anderen hebben weer meer last van vet haar in de zomer. Dit komt doordat warmte de aanmaak van huideigen oliën stimuleert. Hierdoor krijg je een vette hoofdhuid.

Beschermen van je haar

Gebruik een hydraterende shampoo in combinatie met een conditioner. Deze producten zorgen ervoor dat de vochtbalans in je haar op peil blijft. Met de shampoo open je je haarschubben, de conditioner herstelt de vochtbalans en zorgt ervoor dat de haarschubben zich weer sluiten. Ook een hydraterend haarmasker is een aanrader. Bescherm je haar door een haarproduct met UV-filter te gebruiken. Zo zijn er diverse sprays en oliën die UV-filters bevatten. Nadat je van de zon hebt genoten gebruik je een speciaal aftersun haarproduct. De aftersun shampoos hebben een verzorgende en herstellende werking. Ook verwijder je hiermee de resten van chloor, zout en zonnebrandcrème.

Stel je haar zo min mogelijk bloot aan de zon

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen zodat je voorkomt dat je haar beschadigd raakt. Doe een sjaal over je haar of draag een hoed. Als je je haar in een vlecht draagt of het opsteekt, stel je een minder groot deel van je haar bloot aan de zon.

Let op je voeding!

Ook voeding heeft invloed op de conditie van je haar. Eet je gezond en drink je voldoende, dan profiteert je haar daarvan. Drink elke dag 1,5 tot 2 liter water. Eet voldoende voedingsmiddelen met mineralen, proteïnen en vitaminen. Je haar is hierdoor beschermd tegen invloeden van buitenaf zoals zon, chloor en zout. Je haar zal je dankbaar zijn.

Blijf genieten

Laat je niet tegenhouden en geniet van de zon. Met de juiste voorzorgsmaatregelen en een goede bescherming blijf jij je glanzende haardos behouden, ook in de zomer.

Gerelateerde artikelen

Back to top button