Huis

Tips om verlichting met jouw interieurstijl te matchen

Story Highlights
  • Welke stijl wil je in je huis creëren?
  • Kies je voor inbouw-, opbouw of staande verlichting?
  • Kijk goed naar de kleuren in je huis

Interieur is een brede verzamelterm voor alles wat wat zich binnen een object bevindt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is interieur dus niet alleen de kleur van je meubels en je muur, maar letterlijk alles wat er in huis staat. Om dit allemaal met elkaar te laten matchen is een behoorlijke klus. Wij vertellen waar je op moet letten als je wilt dat de verlichting past bij de rest van de stijl van je interieur.

Type verlichting

Niet ieder type verlichting is geschikt voor iedere interieurstijl. Industriële staande lampen passen niet in een scandinavisch interieur, terwijl moderne inbouwspots weer niet passen bij een landelijk interieur. Het is dus verstandig om eerst in kaart te brengen wat voor stijl jij graag wilt. Op basis hiervan kun je een keuze gaan maken uit inbouwverlichting, opbouwverlichting of staande verlichting. Dit kun je voor een deel al online doen, maar om het zeker te weten kun je ook altijd nog even een bezoek brengen aan de woonboulevard.

Kijk naar kleuren

Kleur is van grote invloed op de stijl van een interieur. Zo zie je in een industrieel interieur veel grijstinten voorkomen, terwijl je in een bohemian interieur juist meer bruine en natuurlijke kleuren ziet terugkomen. Zorg er dan ook voor dat dezelfde kleuren terugkomen in jouw verlichting. Heb jij veel goud kleuren in huis? Ga doen op zoek naar een staande lamp in dezelfde kleur. Zo wordt de verlichting echt onderdeel van het geheel in plaats van een losstaand object.

Let op vormen

Je weet inmiddels dat modellen en kleuren van invloed zijn op het interieur. Het zal dan ook geen grote verrassing zijn dat vormen hier ook nog bij horen. Zo horen strakke lijnen en scherpe hoeken bij een modern interieur, terwijl je in een scandinavisch interieur juist heel veel ronde vormen ziet. Als jij twijfelt over de juiste vormen, kijk dan gewoon eens naar de meubels die je al hebt en koop verlichting die hierbij aansluit. Je kunt natuurlijk ook eens eens naar een specialist gaan voor persoonlijk advies, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Gerelateerde artikelen

Back to top button