HealthOverig

Tips voor omgaan met het verlies van een dierbare

Iedereen maakt dit minimaal een keer mee in hun leven: het verliezen van een dierbare. Dit is de pijnlijkste situatie waar je als mensen in komt te staan. Het is een zware periode en het is lastig om er snel weer bovenop te komen. Natuurlijk gaat iedereen hier anders mee om en vinden sommige mensen al gauw vrede met de situatie. Heb je onlangs iemand verloren of vind je het erg moeilijk om hier overheen te komen? Dan kun je met onderstaande tips misschien wel sneller rust vinden. 

1. Neem op je eigen manier afscheid

Zoals we zeiden heeft iedereen zijn of haar eigen manier om om te gaan met het verlies van een ander. De een huilt veel en de ander praat er nauwelijks over. We kunnen niet zeggen wat goed of slecht is, alleen tips geven die voor veel mensen werkt. Is er pas iemand overleden? Dan is de eerste stap een condoleance kaart schrijven. Vind je dit lastig? Zoek op internet naar wat inspiratie van mooie zinnen die je kunt verwerken. Je kunt ook je eigen kaart schrijven die je niet laat lezen aan een ander en een ander soort kaart naar de familie sturen. Zo houd je het persoonlijke voor jezelf. 

2. Herinner de overledene op een speciale manier

Ben je onderdeel van het organiseren van de begrafenis van de overledene of wil je zelf graag helpen? Dan kun je ook nadenken hoe je de overledene op een speciale manier kunt herinneren. Zijn er dingen die absoluut benoemd moeten worden? Onthoud dat een begrafenis niet alleen verdrietig hoeft te zijn. Iemand herinneren die leuk heeft geleefd en zijn of haar humor delen maakt het voor iedereen die erbij is een stuk aangenamer. 

3. Neem de tijd om te rouwen 

In de Westerse wereld is het heel normaal geworden om rouwen kort te doen en het snel weg te stoppen. Dit is echter niet de juiste manier om ermee om te gaan. Rouwen mag lang duren en je kunt het op verschillende manieren doen. Vergeet niet om jezelf alle tijd te gunnen en te ontspannen. Geef ook vooral aan je omgeving aan wat je wel en niet wilt. Misschien wil je wat vaker alleen zijn of misschien wil je juist wel met mensen zijn. Mocht je erover kunnen praten is dit natuurlijk ideaal. Praten helpt meer dan we denken en met de tijd wordt het makkelijker om over de persoon te praten.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button