Huis

Trend: vloerkleed met vintage look

Story Highlights
  • Een vintage vloerkleed gaat wel een halve eeuw mee
  • In verfbad of in de originele kleuren
  • Perzisch tapijt kwam al in de Bijbel voor

Een trendy look met een oud vloerkleed. Dat is wat je bereikt als je een vintage vloerkleed aanschaft. Datzelfde geldt voor het kopen van een Perzisch tapijt. Als we het hebben over een vloerkleed met vintage look dan hebben we het vaak oer vloerkleden uit Turkije, waaraan je zomaar een halve eeuw plezier kunt beleven. De met de hand gemaakte kleden kun je een tweede keven bieden. Dan moeten ze echter opnieuw met de hand bewerkt worden. Met een vintage vloerkleed haal je een vloerkleed met uitstraling in huis. Gek genoeg passen ze uitstekend in de verschillende moderne interieurs.

Vintage vloerkleden zijn unieke kleden

Vintage vloerkleden zijn unieke kleden. De kleden worden eerst geschoren en vervolgens gewassen. De zon droogt de kleden vervolgens. Daarna is het de vraag of het kleed de originele kleur houdt of dat het in een verfbad gaat. Een vintage vloerkleed krijg je nooit alleen. Je krijgt er namelijk een heus paspoort bij en haalt een kleed met een verhaal je huis binnen. Je krijgt bij het kleed altijd informatie over de plaats waar het kleed gemaakt is en de leeftijd, inderdaad opgenomen in het paspoort van het vloerkleed. Deze specifieke vloerkleden heb je in diverse lengtes, doorgaans echter zijn ze tussen de 250 en 350 centimeter. De kleuren roze en bruin hebben vaak de overhand in de vloerkleden.

Met de hand gemaakt en eerst gebruikt als wandversiering

Je kunt ook kiezen voor een Perzisch tapijt. Deze kleden kunnen zomaar afkomstig zijn uit Anatolia, Turkije en Armenië. Het Perzische tapijt is er in gebleekte uitvoeringen maar ook gemaakt van geitenharen. Het tapijt is eveneens handgemaakt. Het wordt gezien als een van de oudste soorten tapijt, want al in de Bijbel zien we deze vloerkleden terug. Niet op de grond overigens, maar aan de wand. Het Perzische tapijt deed aanvankelijk dus dienst als wandversiering in tempels. En dan te bedenken dat jij zo’n vloerkleed op de grond kunt hebben liggen straks. De kwaliteit van een Perzisch tapijt is van absolute topkwaliteit. Dat is een van de redenen waarom de kleden zo geliefd zijn. Dat dankt het ook aan de Perzische knoop, een knoop die minder ruimte in beslag neemt dan de gemiddelde knoop. Met de speciale knoop kunnen heel fijne patronen en vloeiende lijnen gecreëerd worden.

Van schapenherders en kamelenhouders tot wevers en spinners

Leuk om nog te weten is dat een Perzisch tapijt niet zomaar tot stand komt. Integendeel. Aan de productie van het kleed werken namelijk schapenherders, schapenscheerders, kamelenhouders, spinners, wevers, knopers, wassers, snijders, transporteurs, reparateurs en verkopers mee. Ga er maar aan staan.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button