Overig

Veilig internetten? Dit moet je weten!

De huidige generatie is opgegroeid met internet en weet niet wat offline betekent. Gemiddeld zitten we meer dan 6 uur per dag op het internet om te whatsappen, instagram te checken en dingen op te zoeken bij vriend Google. Omdat internet openbaar is lijkt het niet gevaarlijk, maar dit is het in sommige gevallen wel. Zeker de niet afgeschermde verbindingen kunnen jouw schade toebrengen. 

Gratis internet in openbare ruimtes

Wanneer jij veel gebruikmaakt van gratis internet die door café’s, treinstations en andere openbare ruimtes wordt aangeboden ben je kwetsbaar. Deze wifi verbindingen zijn veelal niet goed beveiligd. Wanneer een slecht willend iemand op hetzelfde netwerk zit kan hij zonder al te veel moeite jouw smartphone, tablet of laptop hacken. In dit soort situaties is het goed om gebruik te maken van een VPN verbinding. Een VPN verbinding zorgt voor een beveiligd netwerk tussen jou en de gratis internetverbinding.

Koop een hotspot om een eigen veilig netwerk te creëren

Voor enkele tientjes schaf je een hotspot aan die jou helpt met het beveiligen van al je gegevens. Er zijn verschillende hotspots verkrijgbaar met verschillende functies. Zo zijn er hotspots die je kunt voorzien van een simkaart, hiermee heb je altijd je eigen 4g verbinding bij de hand. Je kunt ook hotspots krijgen die dienen als wifi versterker en pakken een wifi signaal op en delen deze beveiligd opnieuw uit. Met een hotspot zit je altijd op je eigen netwerk en heb je dus geen last van andere kwaadwillende gebruikers.

Controleer het slotje in de url balk

Het groene slotje wat jij vast al eens hebt gezien in de url balk is een SSL certificaat. SSL staat voor Secure Sockets Layer en zorgt ervoor dat de verbinding tussen jou en een website versleuteld wordt. Mocht je een website bezoeken waar het groene slotje ontbreekt, dan mag je deze als niet veilig beschouwen. Wanneer een website geen SSL certificaat heeft en je vraagt om een betaling te verrichten is het verstandig om deze meteen af te sluiten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button