Overig

Veiligheid op de werkvloer? Daar heb je zelf invloed op

Story Highlights
  • Zelf ook verantwoordelijk voor de veiligheid
  • Regels zijn er om je aan te houden
  • Volg een cursus BHV

Veiligheid op de werkvloer, dat is in eerste instantie een verantwoordelijkheid van de werkgever. Deze moet ervoor zorgen dat er aan wettelijke eisen is voldaan, zodat medewerkers op een zo veilig mogelijke manier hun werkzaamheden uit kunnen voeren. Maar dat betekent natuurlijk nog niet dat medewerkers zelf geen invloed hebben hierop, of geen enkele vorm van verantwoordelijkheid dragen. Niet alleen zullen zij zich goed moeten houden aan de voorschriften van ‘de baas’, ook kunnen zij een actieve rol spelen in het voldoen aan de wettelijke eisen en het in het algemeen veiliger maken van de werkvloer.

Regels werken alleen als iedereen zich eraan houdt

Of een bedrijf nu werkzaamheden uitvoert die een relatief groot risico met zich meedragen, of actief is op een manier waarop medewerkers een stuk minder snel in een gevaarlijke situatie terecht zullen komen, voldoende aandacht voor veiligheid moet er altijd zijn. Een werkgever is verplicht om zijn medewerkers een zo veilig mogelijke werkomgeving aan te bieden, en moet daarbij aan verschillende eisen voldoen.

Dat betekent ook dat er regels zullen zijn over de manieren waarop bepaalde werkzaamheden plaats dienen te vinden. Veiligheidsvoorschriften die gevolgd moeten worden. Hierbij komt ook de verantwoordelijkheid van de medewerkers om de hoek kijken. Want al zijn de regels nog zo duidelijk en er volledig op gericht om het werk veiliger te maken, als mensen zich er niet aan houden zijn zij zo goed als waardeloos te noemen.

Wat doe jij er zelf aan?

Om het werk voor jouzelf en je collega’s zo veilig mogelijk te houden, is het belangrijk dat je alle geldende regels en instructies op dit gebied goed kent en altijd netjes naleeft. Ze zijn er tenslotte niet voor niets. In grotere bedrijven is het meestal zo dat leidinggevenden hierin een grotere rol spelen, zij dienen erop toe te zien dat iedere medewerker de regels kent en naleeft, maar uiteindelijk is iedere medewerker er op zijn of haar eigen manier verantwoordelijk voor.

Daarnaast zijn er manieren om zelf actief een steentje bij te dragen aan de veiligheid op de werkvloer. Het volgen van een cursus BHV Den Haag is er daar één van. Binnen ieder bedrijf zijn voldoende medewerkers nodig met kennis van BHV, zodat zij in actie kunnen komen als zich een noodgeval voordoet. Ook zijn zij betrokken bij het opstellen van bijvoorbeeld een evacuatieplan en het oefenen ervan. Belangrijke taken, waarmee je een wezenlijk verschil kan maken voor jezelf en je collega’s. Heb jij al eens overwogen om met BHV aan de slag te gaan binnen het bedrijf waar je werkt?

Gerelateerde artikelen

Back to top button