Verschillende soorten dubbelglas
Recente huizen hebben meestal meteen dubbel glas. Oudere huizen die gerenoveerd dienen te worden, hebben vaak nog enkel glas. Er wordt aangeraden om verschillende redenen om naar dubbel glas over te schakelen. Het is een investering op korte termijn, maar je verdient je kosten op lange termijn zeker terug. Gemiddeld duurt het ongeveer zeven tot tien jaar tot je de investering terug verdiend hebt. Vanaf dan is het geld dat je bespaart, pure winst.
Welke soorten dubbel glas?
Er bestaan verschillende soorten dubbel glas. Je hebt onder meer HR glas, wat hoog rendement glas betekent en gewoon isolatieglas. Hoog rendement glas zorgt, zoals de naam het al zegt, voor een beter rendement dan gewoon dubbel glas. Het bestaat meestal uit twee glasbladen en daartussen zit een spouw waardoor de bladen uit elkaar worden gehouden. De spouw is gevuld met een gas dat ook nog eens zorgt voor een extra isolatie. Bij het standaard dubbel glas is de spouw gevuld met lucht waardoor de isolatiewaarde daalt.
Daarnaast heb je ook nog gelaagd isolatieglas. Hierbij zijn de glasbladen voorzien van een folie laag. Wanneer de glasbladen zouden breken, blijven de glasscherven aan elkaar plakken door de folie. De kans op verwondingen is bij gelaagd glas dus veel kleiner als het zou breken.
Voordelen van dubbel glas
Dubbel glas heeft verschillende voordelen. Een van de belangrijkste voordelen is dat je het isoleert. Je bespaart dus op je stookkosten in de winter. Wanneer je minder moet stoken, heeft dit dus ook een positief effect op het milieu. Daarnaast houdt dubbel glas ook meer lawaai tegen dan enkel glas. Dit kan zeker handig zijn wanneer je in een drukkere omgeving woont. Bovendien houdt het ook de grootste warmte tegen. Tijdens warme zomerdagen kan het ervoor zorgen dat je het in huis toch fris kan houden.
Een extra voordeel van gelaagd dubbel glas is dat het veel moeilijker breekt door de folie. Ideaal dus om inbrekers tegen te houden. Hoe meer lagen folie het glas heeft, hoe moeilijker het glas zal breken.