Huis

Welke kamerplanten kunnen tegen de volle zon?

Story Highlights
  • Zonlicht en water essentieel voor planten
  • Laat de plan even wennen
  • Denk eens aan de cactus

Heb jij een kamer steeds vol in het zonlicht? Dan heb je planten die daar dol op zijn en je hebt planten die er minder goed tegen kunnen. Licht en water zijn cruciale voedingsstoffen voor de plant, maar de specifieke behoeften per plant kunnen verschillen. Lees hier meer over kamerplanten en de volle zon.

Kamerplant volle zon

Er zijn mensen die zeggen dat je elke plant zo weinig mogelijk in de volle zon moet zetten. Dat is echter bezijden de waarheid. Het ligt namelijk sterk aan de omgeving waarin een kamerplant groeit. In ons land worden de meeste planten in kassen gekweekt, en daar worden ze geconfronteerd met steeds een optimale luchtvochtigheid en lichtintensiteit. Het zijn perfecte omstandigheden om op te groeien. Het is dan ook logisch dat wanneer jij een dergelijke plant koopt die thuis niet meteen in de volle zon moet zetten. Er kan dan onherstelbare schade ontstaan namelijk. De plant is dit immers niet gewend, maar kent alleen perfecte omstandigheden. Oppassen dus.

Kamerplant zonnige standplaats

Heb je keuze in je woonkamer wat betreft de mate van lichtinval? Of is het overal vol zonlicht? Weet dat licht in elk geval een voorname voedingsstof is en dus altijd zonlicht moet krijgen. Een zonnige standplaats is ideaal en altijd beter voor in Nederland gekweekte planten, die je zoals gesteld nooit direct in de volle zon moet zetten. Het is als je nieuwe planten koopt ook altijd een kwestie van de planten goed in de gaten houden en te kijken hoe ze reageren op zonlicht.

Planten volle zon binnen

Het beste is als je planten door de lichtinval altijd in de volle zon komen te staan er aan te laten wennen. De eerste weken plaats je de plant iets van het raam, ook al is dat even minder praktisch en staat de plant dan in de weg. Je verschuift de plant vervolgens dichter naar het raam en de volle zon. Na een paar weekjes is de plant gewend aan de volle zon en zul je zien dat de plant zich prima voelt in de volle zon voor het raam. Laat de plant dus altijd even wennen.

Planten voor zonnige vensterbank

Heb je een altijd zonnige vensterbank die gaandeweg in de volle zon komt te staan? Zoek dan planten die normaliter in de woestijn groeien. Die zijn meer gewend aan de volle zon namelijk. Deze planten zijn er overigens voldoende. Planten die prima bestand zijn tegen hoge temperaturen en felle zon zijn bijvoorbeeld de cactus, de sansevieria en de yucca. Het zijn prachtige planten en planten waarna je dus zelfs als ze in de volle zon staan geen omkijken naar hebt.

Cactus meest bekende plant

Van genoemde planten is de cactus ongetwijfeld de meest bekende. Iedereen kent de cactus, een plant die eigenlijk niet uit te roeien is. De cactus is gebaat bij een droge omgeving en kan prima tegen zeer felle zon. De cactus is bovenal een ietwat mysterieuze plant. De Yucca is minder bekend maar daarom niet minder mooi. De plant lijkt wel iets op een mini palmboom en de plant is gebaat bij een zeer lichte omgeving. De plant slaat zelf extra water op, waardoor het ook nog eens een zeer onderhoudsvriendelijke plant is.

Laat de plan eerst even wennen

Hoewel je dus altijd rekening houdt met de plant, kun je de vensterbank prima sieren met kamerplanten, ook al komen die in de volle zon te staan. Laat de plant wennen en zoek het vooral in planten die zijn opgegroeid in de woestijn. Vergeet niet dat zonlicht net als water essentieel zijn voor elke plant. Met zonlicht doe je de meeste planten dan ook een groot plezier.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button