Huis

Voordelen van een bouwtechnisch rapport

Story Highlights
  • Zo voorkom je vervelende discussies
  • Staat van een woning zo inzichtelijk
  • Goed beeld van te verwachten kosten

Door het laten opstellen van een bouwtechnisch rapport weet je hoe het gesteld is met de staat van de woning en krijg je duidelijk inzicht in onderdelen die al dan niet aan vervanging toe zijn en die op termijn aangepakt moeten worden. Daardoor krijg je ook meteen inzicht in de kosten die eventueel gemaakt moeten worden als onderdelen vervangen moeten worden.

Beeld van de belangrijke bouwkundige onderdelen

Visuele inspectie van de woning, want dat is wat een bouwtechnisch rapport is, geeft je een helder beeld van de belangrijkste bouwkundige onderdelen. Er wordt aangegeven in welke conditie de onderdelen verkeren en de bevindingen van de bouwtechnische keuring worden vastgelegd in een rapport. Aan dat rapport worden foto’s toegevoegd en wordt ook meteen een kostenindicatie gegeven, kosten die je kwijt zou zijn als je het achterstallig onderhoud zou laten repareren. Ook wordt een apart onderdeel van het bouwkundig rapport benut om de kosten waarmee je de komende vijf jaar mee te maken kan krijgen aangegeven. Nadat de inspectie is uitgevoerd, heb je als opdrachtgever al binnen twee dagen het rapport in de mailbox.

Zo voorkom je vervekende discussies over het huis

Het rapport is zeer handig om te gebruiken tijdens het onderhandelen over de prijs, als je van plan bent een huis te kopen. Vaak wordt het rapport ook als ontbindende voorwaarde opgenomen in het voorlopig koopcontract. Kies je voor een specialist, dan is het gemaakte rapport geschikt om een NHG te verwerven. Voor jezelf is het een prachtig overzicht met de gebreken van de woning. Een ander voordeel van het in het bezit hebben van een bouwtechnisch rapport is dat je vervelende discussies over het huis voorkomt. Jij hebt immers bepaalde zaken helder op papier staan.

 Kies voor een bouwkundig adviesbureau voor het laten uitvoeren van de keuring

Daarom is het altijd verstandig om altijd een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Daarbij kies je altijd voor een bouwkundig adviesbureau. Ingenieurs en bouwkundigen kunnen een dergelijke keuring uitvoeren en zijn als geen ander in staat een helder beeld te geven van de staat van een woning. Erkende rapportages worden erkend door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, de NHG en alle financiële instellingen die geregistreerd staan bij het AFM. Met een rapport in de hand weet je welke kosten je in de toekomst kunt verwachten. Dat bied je meer zekerheid over de kosten van herstelwerkzaamheden die nodig zijn om het huis weer in goede staat te brengen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button