Health

Vrije zorgkeuze wat houdt dat in?

De vrije keuze in jouw zorg, dan hebben we het name over waar deze zorg plaatsvindt. Bij welk ziekenhuis of bij welke kliniek ben jij het liefste onder behandeling? Dat is iets wat je met de vrije zorgkeuze zelf mag bepalen. Je zorgverzekeraar heeft met een aantal ziekenhuizen een contract. Met een normale polis moet je naar deze ziekenhuizen gaan. Met de vrije zorgkeuze niet. Je mag dan ook kiezen voor een ziekenhuis waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft. Je kosten worden dan volledig vergoed.

Is mijn premie door vrije zorgkeuze duurder?

Als je kiest voor een polis met vrije zorgkeuze is deze vaak wel iets duurder. Dit komt doordat de zorgverzekeraar vaak groot inkoopt bij ziekenhuizen. Hierdoor kunnen goede afspraken worden gemaakt over de prijzen. Als zij geen contract hebben gemaakt, moet ook de verzekeraar meer betalen voor de betreffende zorg. Dit is terug te zien in jouw maandelijkse premie. 

Kun je zonder vrije zorgkeuze ook lokaal terecht? 

Vaak kun je zonder vrije zorgkeuze wel lokaal terecht. Het kan echter zo zijn dat je verzekeraar geen contract heeft met de lokale specialist. Je moet dan verder reizen naar een specialist die wel een contract heeft. Vind je dit vervelend? Kies dan voor vrije zorgkeuze. Vergelijk om deze reden ook altijd je zorgverzekering. Je kunt je zorgverzekering eenvoudig en snel vergelijken door gebruik te maken van Vergelijkdezorgverzekeringen.nl

Bestaat de vrije zorgkeuze nog in 2022? 

De vrije zorgkeuze ligt onder vuur. Door de vrije zorgkeuze af te schaffen kan de zorgpremie lager worden. Er kunnen dan nog betere afspraken gemaakt worden, met ziekenhuizen over de prijzen. Het aanbod wordt schaarser. Er zijn per 1 januari 2022 nog maar 16 aanbieders die de vrije zorgkeuze aanbieden. Ook wordt de vrije zorgkeuze steeds duurder, gemiddeld met ongeveer 17 euro per maand ten opzichte van een normale polis. De normale zorg wordt ook duurder in Nederland. Deze kosten stijgen met ongeveer 3 euro per maand. 

Kortom, de vrije zorgkeuze is dus vaak duurder. Je kunt met een normale polis vaak ook wel lokaal terecht, maar niet overal. De vrije zorgkeuze blijft in 2022 bestaan, het is niet zeker voor hoelang nog. Wel is de overheid aan het nadenken over de afschaffing van de vrije zorgkeuze.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button