DIY

Vuurtafel kopen of zelf eentje maken?

Het is pas net winter, maar de temperaturen houden ons flink voor de gek. Het lijkt alsof het voorjaar al om de hoek staat! Tijd om een blik te werpen op onze tuin. Is de loungeset nog mooi? Hoe staat het ervoor met de planten? En hoe kunnen we ook dit jaar weer meer sfeer toevoegen. Een kijkje op een woonblog is natuurlijk nooit verkeerd.  Meer sfeer, meer gezelligheid, meer warmte. Yes please! Een vuurtafel is zo’n item waarmee je direct meer sfeer toe kan voegen. Maar dan komt natuurlijk de vraag: ga je een vuurtafel kopen of kies je ervoor om het zelf te maken? Wij delen de voor- en nadelen van beide opties!

Een kant-en-klare vuurtafel

Optie één is om een vuurtafel te kopen. Makkelijk en snel, want dan is ‘ie natuurlijk al helemaal klaar. Je kan zelfs nog kiezen tussen verschillende opties. Ga je voor een houten vuurtafel of toch eentje van aluminium of kunststof? En kies je dan voor een vierkante, een rechthoekige of een ronde vuurtafel? De keuze is reuze. Vaak kan je ook nog een vuurtafel op maat laten maken. Dan mag je zelf de (RAL) kleur aangeven en dan gaan ze voor je aan de slag. Zo weet je zeker dat je nieuwe aanwinst perfect aansluit op je tuin.

Nadeel? Het prijskaartje. Voor een simpele vuurtafel ben je zo’n €500 kwijt. Voor een luxe model betaal je al snel het dubbele. Niet iedereen heeft het geld daarvoor of vind dat de moeite waard.

Zelf een vuurtafel maken

Dan is er ook nog de keuze om zelf een vuurtafel te maken. Heb je twee rechterhanden en een vrij weekend? Dan zit je goed! Vervolgens heb je nog wat hout, een inbouwbrander, wat schroeven, scharnieren en gereedschap nodig. Niet heel veel dus! Hieronder vertellen we je kort en bondig hoe je zelf een vuurtafel kan maken.

Zo ga je aan de slag

Een vuurtafel is, simpel gezegd, gewoon een tafel met een ‘gat’ in het midden van het tafelblad waarin de inbouwbrander geplaatst kan worden. Een tafel van hout in elkaar timmeren moet niet heel lastig zijn, toch?! Vervolgens is het een kwestie van de afmetingen van de onderkant van je inbouwbrander opmeten en dit uit je tafelblad te zagen.

De inbouwbrander kan je vervolgens koppelen aan een gasfles of aardgasaansluiting. Zorg dat de zijkanten van je tafel ook dicht zijn, zodat je de gasfles altijd buiten het zicht is. Wel zo mooi. Maak aan de zijkant van je tafel een deurtje d.m.v. een scharnier, zodat je de gasfles ook makkelijk kan vervangen. Zet het hout nog even in de beits, zodat het ook mooi blijft nadat het even heeft geregend. En maak je vuurtafel compleet met een mooie glasombouw. Veilig en extra luxe.

Nadeel? Het kost je gewoon even wat tijd. Binnen een uur ga je het zeker niet halen. En als je niet vaak aan het klussen bent, dan kan je het zo een halve zondag kosten. Ook dan is het de vraag: heb je het ervoor over? Als je het eindresultaat ziet, dan moet dat vast goedkomen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button