Huis

Waar op te letten bij het kopen van een huis?

De huizenmarkt is nog steeds booming. De vraag naar woningen is groot, terwijl het aanbod achterblijft. Dit zorgt voor stijgende prijzen. Leuk voor de verkoper van een woning, maar minder leuk voor de koper. Sinds de corona crisis hoor je in de media en van diverse banken dat de prijzen naar verwachting gaan dalen.

Maar of dat echt zo is? Het blijft gissen. Sta je op het punt een woning te kopen? Dan zijn er meerdere zaken waar je op kunt letten. Bijvoorbeeld of de woning energiezuinig is en of deze energiezuinige Remeha cv-ketel heeft hangen. In deze blog vertellen we je er graag meer over. 

Wat kun je lenen?

Voor je een bod uitbrengt op een woning, is het belangrijk om te weten wat je precies kunt lenen. Diverse online tools kunnen je helpen een berekening te maken. Deze tools geven een redelijk beeld, maar je kunt hier niet 100% van uitgaan. We raden daarom aan dit bedrag altijd te laten controleren bij een hypotheekadviseur.

Hij of zij kan je ook adviseren over de totale looptijd van de hypotheek. Zo kun je de rente voor 10, 20 of 30 jaar vastzetten. Als je de rente 30 jaar vastzit, heb je over het algemeen te maken met een hoger rentebedrag dan bij een looptijd van 10 jaar vast. Dit zorgt ervoor dat je minder kunt lenen. 

Is de woning energiezuinig?

Met alleen het betalen van de maandelijkse hypotheek, ben je er niet. De woning zal ook verwarmd moeten worden. Om deze reden is het belangrijk om te kijken naar het energielabel. Veel mensen willen een jaren ‘30 woning. Maar deze woningen zijn lang niet altijd goed geïsoleerd.

Zo zijn er veel jaren ‘30 woningen met enkel glas. Heb je energielabel G? Dan kan dit maandelijks behoorlijk wat extra geld kosten. Heb je dan nog voldoende geld over om leuke dingen te doen, of gaat je salaris voornamelijk op aan je woonlasten? Allemaal zaken om vooraf rekening mee te houden. 

Hoe is de buurt?

Verhuizen naar een nieuwe wijk is best spannend. Misschien is het huis perfect, maar is de buurt dat niet. Ga daarom op verschillende momenten eens een kijkje nemen in de buurt. Is het er rustig? Zijn de mensen in de buurt sociaal? En hoe zit het met parkeren? Is er bijvoorbeeld ook voldoende parkeergelegenheid voor de visite? En is parkeren gratis? Dit kan je later een hoop ergernissen besparen. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button