Huis

Waarom een alarmknop handig is voor ouderen

Helaas kan niemand de tijd terugdraaien. We worden allemaal ouder, zelfs je eigen ouders. Tegenwoordig wonen ouderen ook steeds langer thuis en gaan ze zo laat mogelijk naar een verzorgingstehuis. Dat ouderen langer thuis wonen, brengt wel meer risico’s met zich mee. 

Een automatisch seniorenalarm is een oplossing om iedereen weer even gerust te stellen. Als er iets afwijkt van de normale dagelijkse routine, krijg je meteen een melding op je telefoon. De oudere om wie het gaat, hoeft hiervoor geen smartphone te hebben. 

Een alarmknop of een alarmsysteem?

Er zijn verschillende manieren om de veiligheid en het welzijn van je ouder in de gaten te houden. Een alarmknop voor ouderen is een goede manier om ouderen te helpen die lang zelfstandig in hun huis blijven wonen. De alarmknop kan aan een broekriem of keycord gehangen worden, maar kan ook in een zak van een broek, blouse of jurk zitten. 

Met één druk op de knop schakelt de oudere de alarmcentrale in. De familie krijgt tevens meteen een bericht. Als familie kun je dan meteen even bellen om te kijken wat er aan de hand is. Als je even niet bereikbaar bent, neemt de alarmcentrale het over. 

Natuurlijk komt het wel eens voor dat iemand per ongeluk op de alarmknop drukt. De alarmcentrale staat dan alsnog voor je klaar, maar geef wel even door dat het een foutje is. Hiervoor worden dan ook geen kosten in rekening gebracht.

Naast een alarmknop heb je nog een alarmsysteem. Het alarmsysteem wordt gekoppeld aan het energieverbruik, zodat een verandering meteen wordt opgemerkt. 

Als jouw ouder dus elke dag om half vijf de verwarming omhoog zet en dit een keer overslaat, krijgt iedereen een melding. Het systeem ontdekt patronen in het energieverbruik en bij een verandering wordt er alarm geslagen. Het is aan de familieleden om dan even contact op te nemen. Als het jou niet lukt op dat moment, doet de alarmcentrale dit. 

Privacy is belangrijk voor iedereen

Er zijn genoeg andere alarmsystemen te vinden die je kunt gebruiken om de veiligheid van jouw ouder te vergroten. Maar alarmsystemen die gebruik maken van camera’s, microfoons of bewegingssensoren nemen wel alle privacy van jouw ouder weg. Niemand vindt het fijn om te weten dat je constant in je eigen huis in de gaten gehouden wordt. 

Als er zoveel toezicht nodig is, is het misschien beter om een verzorgingstehuis in te schakelen. Voordelen van een alarmsysteem wat gekoppeld is aan het energieverbruik: het is veel minder indringend en geeft daarnaast zekerheid voor de alleenwonende oudere. 

Geen moeilijke installatie nodig

Een automatisch seniorenalarm gekoppeld aan het energieverbruik kun je gemakkelijk installeren in de meterkast. Zowel analoge als slimme elektriciteitsmeters kunnen aangesloten worden op dit systeem. Het alarmsysteem herkent na enkele weken een patroon. Dat ‘s ochtends het licht in de badkamer aangezet wordt, geeft aan dat de oudere wakker is geworden. In de keuken zal wellicht een koffiezetapparaat of fornuis aangezet worden. Deze patroonherkenning gaat automatisch en bij veranderingen in het energieverbruik geeft het systeem jou meteen een seintje.

Gerelateerde artikelen

Back to top button