Health

Waarom verzuimbegeleiding belangrijk is

Als werkgever moet je ervoor zorgen dat alle werkzaamheden op het juiste moment uitgevoerd zijn. Het behalen van deadlines is belangrijk voor het verbeteren van het bedrijf. Echter houdt dit ook in dat jouw werknemers de werkzaamheden aan moeten kunnen. Door werkdruk of ziekte kunnen de werknemers thuis komen te zitten, wat weer zorgt voor andere problemen. Een goede verzuimbegeleiding is daarom belangrijk op de werkvloer. Maar wat houdt het precies in? En waarom is het nou echt belangrijk voor het bedrijf? Je leest het hieronder. 

Werkdruk weghalen op de werkvloer 

Het verzuimbeleid is het voorkomen van verzuim of het verhelpen ervan op de werkvloer. Iedere werknemer is wel eens ziek. In de meeste gevallen duurt dit slechts enkele dagen, maar het kan ook zijn dat het voor langere tijd is. In dit geval mis je dus een vaste kracht op de werkvloer, waar de andere collega’s veel van merken en waardoor bepaalde werkzaamheden achter komen te liggen. Met het beleid zorg je ervoor dat de werkdruk naar beneden gaat en tegelijkertijd de werknemers ook weer op een goede manier kunnen re-integreren op de werkvloer. De verzuimbegeleiding zorgt er dan voor dat veelgemaakte fouten niet meer voorkomen. 

Een passende oplossing voor iedere werknemer

Als werkgever ben je wettelijk verplicht om jouw werknemers te helpen bij de re-integratie binnen het bedrijf of op een andere werkplek. Het is afhankelijk van de reden van het verzuim waarvoor je kiest. De verzuimbegeleiding zorgt ervoor dat er altijd een passende oplossing komt. Daarbij heb je zelf ook nieuwe inzichten in het probleem, zodat je voor een nieuw beleid kunt zorgen. Door een externe professional in te schakelen, weten de werknemers ook dat het serieus genomen wordt. Ook dit kan weer zorgen voor een geheel nieuwe ervaring en minder ziekteverzuim. 

Een betere werkplek 

Hoewel de verzuimbegeleiding belangrijk is op de werkvloer, is het ook goed om de werkomstandigheden aan te passen. Ook hiervoor kun je als werkgever zorgen door een goed beleid op te stellen. Kies bijvoorbeeld voor een ergonomische werkstoel, waarmee je voorkomt dat er lichamelijke klachten optreden. Ook kun je de werkplek in zijn totaliteit aanpakken, zodat het fijner aanvoelt om in te werken. Laat de medewerkers hier eventueel over meedenken, zodat zij zich ook gehoord voelen. Uiteindelijk zorg je er hiermee voor dat jouw werknemers met veel plezier bij jou werken en het verzuim vermindert.

Gerelateerde artikelen

Back to top button