Huis

Wanneer heb je voor het laatst het dak van je huis gecontroleerd?

Als je aan een huiseigenaar vraagt wanneer het dak van het huis voor het laatst is geïnspecteerd dan is het antwoord maar al te vaak ‘geen idee’ of ‘nog nooit’. En dat is eigenlijk best wel zorgelijk. Een slecht onderhouden dak kan namelijk leiden tot flinke overlast en zelfs een ongezond woonklimaat. Als het dak lekt krijg je immers vocht in huis. Dit kan schimmelvorming veroorzaken. Dat schimmel in huis ongezond is behoeft vast geen betoog.

Laat een dakinspectie uitvoeren

Je kunt als huiseigenaar een afspraak maken voor een dakinspectie, bijvoorbeeld door een dakdekkersbedrijf in Den Bosch. Tijdens de inspectie wordt de dakbedekking gecontroleerd. Bij een bitumen dak wordt gecheckt of het dakleer overal nog intact is en of het goed vast zit. Bij een pannendak worden dakpannen gecontroleerd op schade of losliggen. De nokvorsten, de dakpannen op de nok van een schuin dak, worden indien nodig opnieuw vastgezet. Heeft het huis een schoorsteen dan wordt ook die gecontroleerd op schade aan het voegwerk en of de schoorsteen nog stevig op het dak staat. Tot slot controleert de dakdekker het lood- en zinkwerk, de dakgoten en de hemelwaterafvoer. Na de inspectie krijgt de eigenaar een rapport met de bevindingen. Hierin wordt vermeld of er op korte of langere termijn onderhoud aan het dak nodig is.

Een dakinspectie bij aankoop van een huis

Als je een huis koopt dan wil je natuurlijk niet voor onverwachte onaangename verrassingen komen te staan. Daarom kun je als je van plan bent een bod uit te brengen op een huis, een dakinspectie laten uitvoeren. Dan weet je of het dak in goede staat is en of je mogelijk rekening moet houden met kosten voor onderhoud. Als verkoper kun je natuurlijk ook zo’n inspectie laten doen. Als het dak in goede staat is kun je dit aantonen aan de hand van het rapport na de inspectie door de dakdekker. Als er onderhoud nodig is dan kun je twee dingen doen. Of je vraagt een lagere prijs voor de woning, of je laat het onderhoud alsnog uitvoeren voordat je het huis in de verkoop doet. Een makelaar kan je adviseren wat in jouw geval de beste optie is.

Verduurzaming door de dakdekker

Naast controle en onderhoud kan de dakdekker ook werkzaamheden uitvoeren om te verduurzamen. Bij RT-Daken kun je een offerte aanvragen voor een dakrenovatie. Als uit een inspectie blijkt dat het beter is om het dak te vervangen dan is dat tevens een mooie gelegenheid om te kiezen voor isolatie. Dakisolatie levert een forse besparing op de stookkosten op. Samen met vloer- en spouwmuurisolatie kun je op die manier per jaar flink besparen. Daardoor verdien je de investering binnen enkele jaren weer terug. Als je de woning verduurzaamt krijgt deze bovendien een hoger energielabel. Vanwege de fors gestegen prijzen voor gas en stroom kijken huizenkopers hier extra naar bij hun zoektocht naar een geschikte woning.

Gerelateerde artikelen

Back to top button