Huis

Wanneer zijn zonnepanelen rendabel?

Story Highlights
  • De investering is redelijk snel terugverdiend
  • Stijgt de elektriciteitsprijs, dan verdien je de investering sneller terug
  • De kosten zijn laag voor onderhoud van de zonnepanelen

Iedereen is wel overtuigd van het nut en het rendement van zonnepanelen. Toch hebben de meeste mensen nog twijfels bij de terugverdientijd van de zonnepanelen, want je moet eerst wel een vrij forse investering plegen immers. Aan de andere kant gaat de energierekening meteen na het plaatsen van de panelen wel omlaag. Zonnepanelen aanschaffen, hoe zit het dan precies met de terugverdientijd?

Zonnepanelen kopen? In vijf jaar terugverdiend!

Standaard wordt vaak een rekenvoorbeeld voorgeschoteld waarbij uitgegaan wordt van dertien zonnepanelen, die in totaal 500 euro hebben gekost, inclusief btw. Samen staan ze voor 290 Wattpiek en dat staat weer voor in totaal 3770 Wp. Elk jaar levert een paneel 3400 kWh op en met een elektriciteitsprijs van 0,23 euro per kWh betekent dat een jaarlijkse besparing van 780 per jaar. Omdat je de btw direct terug krijgt (1000 euro) heb je de investering (dan 4000 euro) zo rond vijf jaar terugverdiend. Uiteraard heb je wel te maken met verschillende prijzen. Check verder altijd goed wat wel en niet inbegrepen is en welke omvormers geleverd worden.

Stijgt de elektriciteitsprijs? Dan verdien je de investering sneller terug

Natuurlijk is het zo dat als de elektriciteitsprijs stijgt, het terugverdienen sneller gaat. Omgekeerd is dit ook het geval; als de prijs daalt, duurt het langer voor je de investering terug hebt verdiend. Het is goed te weten dat de poercelen een kwart eeuw mee gaat. Als er verder geen andere kosten zouden zijn dan zou dat betekenen dat je dus zomaar 19 jaar gratis stroom zou verdienen met de zonnepanelen. En dat is wel een prettig vooruitzicht.

De kosten zijn laag; een keer schoonmaken en een nieuwe omvormer

Je hebt echter wel te maken met kosten. De omvormer zal een keer vervangen moeten worden en er zal een keer schoongemaakt moeten worden. Toch zijn dit niet altijd de hoogste kosten. Heb je nou geen dertien zonnepanelen maar kies je voor een ander aantal dan kun je er vanuit gaan dat de opbrengst van de zonnepanelen in kWh  van 0,9 keer de capaciteit van het systeem in Wattpiek uitgaan. Heb je tien panelen van 320 Wp, dan staat je systeem voor 3200 Wp. Dan levert je dit dus 3200 x 09 op, is 2880 kWh. Verder speelt de positie nog een rol. Heb je de panelen niet op het zuiden, dan kun je op voorhand al 10- procent van de opbrengt aftrekken en wordt de terugverdientijd dus iets langer. Normaal gesproken zijn zonnepanelen zeer rendabel. Kun je wat vaker een weekendje weg!

Gerelateerde artikelen

Back to top button