Wat doe je met een fietsaccu die niet meer naar behoren presteert?

De accu voor een elektrische fiets oftewel e-bike bestaat uit meerdere lithium-ion cellen. Dat zijn lichtgewicht batterijen die veel in consumentenelektronica worden gebruikt. Hun populariteit hebben ze in de eerste plaats te danken aan hun hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze ondanks hun compactheid veel energie kunnen opslaan. Ten tweede is ook hun duurzame karakter een belangrijk aspect. Echter, na verloop van tijd gaat zelfs de kwalitatief meest hoogwaardige fietsaccu minder presteren. Wat doe je daar dan mee?
Waarom verliest een fietsaccu zijn capaciteit?
Voor een fietsaccu geldt hetzelfde als voor de batterijen van alle andere elektronica: door veelvuldig gebruik en het herhaaldelijk opladen en ontladen gaan ze minder presteren. Vergelijk het maar eens met de batterij van je mobiele telefoon. Na het opladen ervan gaat deze een stuk minder lang mee dan toen je de telefoon net had. Maar zelfs als je een fietsaccu niet gebruikt, loopt deze langzaam leeg. Laat je hem helemaal leeglopen, dan kan er zelfs beschadiging optreden.
Een andere e-bike, een nieuwe fietsaccu of je fietsaccu laten reviseren
Wanneer je merkt dat je fietsaccu niet meer functioneert als voorheen, of als deze zelfs kapot gaat, dan heb je verschillende mogelijkheden. Omdat de accu het duurste onderdeel van je elektrische fiets is, kiezen velen ervoor om meteen een andere fiets aan te schaffen. Vind je dat iets te veel van het goede? Dan kun je er ook voor kiezen om een nieuwe fietsaccu te kopen óf om je fietsaccu te laten reviseren. Een fietsaccu reviseren houdt in dat de versleten cellen worden vervangen.
Een aanzienlijke kostenbesparing
Je kunt je wellicht voorstellen dat deze keuze je een beduidende kostenbesparing oplevert. Zeker wanneer het om een accu van een duurder merk gaat, is het verschil tussen revisie en een nieuw exemplaar groot. Doorgaans kan worden gesteld dat je minimaal 30 procent bespaart, maar dit kan oplopen tot wel 70 procent. Uiteraard wordt de keuze voor revisie nog aantrekkelijker wanneer je dit vergelijkt met het prijskaartje dat aan een gloednieuwe e-bike hangt. Zeker wanneer je over de rest van je fiets nog tevreden bent, is revisie een logische keuze.
De levensduur van je batterij verlengd
Wanneer je de revisie van je fietsaccu overweegt, vraag je je wellicht af hoe lang deze daarna nog meegaat. Alhoewel garanties op techniek natuurlijk nooit echt kunnen worden gegeven, kan wel worden gesteld dat de accu nog jarenlang meegaat. Met een revisie voeg je doorgaans zeker wel de helft van zijn levensduur toe.
Een duurzame keuze
De keuze voor de revisie van je fietsaccu is niet alleen een financieel aantrekkelijke, maar ook een duurzame keuze. Des te minder accu’s er immers geproduceerd hoeven te worden, des te minder hinder het milieu ondervindt. Zo kun je als bezitter van een e-bike je ecologische voetafdruk verminderen en bijdragen aan een circulaire economie.