Overig

Wat is een hoverboard?

Story Highlights
  • Gyroscoop speelt belangrijke rol bij de werking van een hoverboard
  • Lexus heeft een zwevend hoverboard
  • Kans op ontploffing is klein

Sinds 2015 is ook Nederland bekend met het hoverboard. Dit is een zelf balancerend en door elektromotoren aangedreven transportmiddel voor een persoon. Een hoverboard bestaat uit een plank uit twee delen en een hoverboard heeft een ingebouwde accu en aan beide kanten wieltjes. Het apparaat beschikt niet over een stuur. Met een hoverboard kun je snelheden van zo rond de 12 kilometer per uur halen.

Hoe werkt een hoverboard

De gyroscoop speelt een belangrijke rol bij de werking van het hoverboard. De sensoren van het board geven aan hoe ver jij naar voren leunt. Hoe verder je naar voren leunt, hoe sneller je gaat. Sta je stil en geef je voorwaarts druk met je tenen, dan ga je vooruit. Neem je een bocht naar rechts, oefen dan wat meer druk uit op je rechterbeen Je moet het vooral ervaren hoe het is om te rijden met een hoverboard.

Lexus hoverboard kopen

Een Lexus hoverboard kopen is meteen een van de meest geavanceerde hoverboards kopen, want deze uitvoering laat je daadwerkelijk zweven. Onderin het board zitten twee cryostat reservoirs met daarin geleidend materiaal dat bij een temperatuur van -197 graden Celsius wordt bewaard. Door onderdompeling in vloeibare stikstof wordt die temperatuur bereikt. Omdat dit boven een magnetisch veld geplaatst is, blijft het hoverboard enkele centimeters boven de grond zweven. Door de weerstand kan het gemakkelijk een volwassen persoon dragen. De techniek is enigszins vergelijkbaar met de techniek die bij hogesnelheidstreinen gebruikt wordt.

Goedkoopste hoverboard

Je hebt tegenwoordig tal van verschillende uitvoeringen van het hoverboard. Die van Lexus is uiteraard het duurst. Die buiten beschouwing latend zal het goedkoopste hoverboard je tussen de 250 en 300 euro kosten. De duurdere uitvoeringen heb je vanaf een prijs van ongeveer 500 euro. De Lexus is dus een bijzondere uitvoering van het hoverboard, dat is die van bijvoorbeeld Lamborghini ook. Die ziet er net als de auto gelikt uit. In vergelijking van een Segway (iets soortgelijks met een stuur) is het hoverboard goedkoop.

Hoverboard ontploft

In de meeste gevallen kun je perfect met je hoverboard aan de slag en gebeurt er niets. Toch kleeft er een verhaal aan het transportmiddel dat het zomaar kan ontploffen. Dit is wel eens gebeurd – zoals er ook wel eens een auto ontploft is- maar is eerder uitzondering dan regel. Je kunt zelf ook helpen om dit te voorkomen door bijvoorbeeld altijd een hoverboard van een bekender merk te kopen. Laad bovendien overdag op en voorkom zo dat er veel te lang opgeladen wordt. Belangrijk is het ook om water te mijden. Een beetje regen kan geen kwaad, zoek echter geen water op. Een vaker voorkomend probleem is het wegvallen van de stroom. Dan namelijk blokkeert het hoverboard meteen en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Daarom ook is het goed om altijd kniebeschermers te dragen en een helm op te zetten. Ook dit probleem zie je vaker bij de boards van de minder bekende merken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button