Overig

Wat is een verzendlabel en hoe werkt het?

Story Highlights
  • Nauwkeurigheid belangrijk bij opstellen verzendlabels
  • Bevat essentiële informatie voor de vervoerder van het pakket
  • Verzendlabels hebben een beperkte geldigheid

Op een verzendlabel vind je de meest belangrijke informatie voor de vervoerder die het pakket van de vertreklocatie naar de klant brengt. Het opstellen van een verzendlabel komt heel erg precies. Maak je een fout dan betekent dat of dat je extra kosten gaat maken of het betekent dat het pakketje niet afgeleverd wordt. Beide situaties zijn onwenselijk uiteraard.

Vaak een geldigheidsduur van een week op verzendlabels

Op een verzendlabel vind je de datum, een trackingnummer, het formaat en het gewicht van het pakket, het verzendadres en het bezorgadres. Er zijn bepaalde labels die ook de inhoud van het pakketje specificeren. Dat is vaak het geval bij internationale zendingen. De geldigheidsduur van een verzendlabel kan verschillen, PostNL, de grootste pakketjesbezorger in ons land, houdt een geldigheidsduur van een week aan. Je kunt je labels aanmaken via verschillende online platforms, zoals je de labels zelf in alle soorten en maten aan kunt schaffen bij Crazy Labels. Heb je een label aangemaakt dan kun je die tot 23.59 uur op dezelfde dag annuleren. Achteraf annuleren is eveneens een optie, dit kan binnen een periode van 42 dagen.

Codes moeten door zowel mens als machine te scannen zijn

Elke verzendlabel is uniek. Het is dus niet mogelijk om al gebruikte verzendkabels nogmaals te gebruiken. Dat betekent dus dat elke levering om een nieuw verzendlabel vraagt. Een verzendlabel is zo gemaakt dat de codes eenvoudig en door zowel mens als machine te scannen is. Een verzendlabel staat immers vol met scanbare barcodes, cijfers en letters. Als we kijken naar de verzendlabels dan zien we vaak eerst naam en adres van de afzender, gevolgd door naam en adres van de ontvanger. Vervolgens zien we de maxicode, de routeringscode, de barcode, het trackingsnummer en het servicenummer.

Standaard afmeting van 10 bij 15 centimeter

Standaard is een verzendlabel 10 bij 15 centimeter, waarbij ook regelmatig gebruik gemaakt wordt van labels van 5 bij 7 en 10 bij 10 centimeter. Online vind je verschillende tools die je helpen bij het maken van een verzendlabel, die je dus zelf opmaakt. Vergeet ze overigens niet voldoende te frankeren.

Elke ondernemer kan er terecht

De verzendlabels zelf kun je prima aanschaffen bij Crazy Labels. Daar bieden ze alle compatible verzendlabels te koop aan en kunnen ze dus aan elke vraag voldoen. Ondernemers, hoe groot of klein ook, hebben bij deze aanbieder bovendien de zekerheid dat ze nooit teveel voor hun labels betalen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button