Huis

Wat is groene stroom nou eigenlijk?

Story Highlights
  • Groene stroom is de tegenhanger van grijze stroom
  • Groene stroom is beter voor het milieu
  • Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen

Stroom is toch gewoon stroom en wat is dan precies groene stroom? De vraag wordt nog vaak gesteld en lang niet iedereen weet het antwoord op deze vraag. Daarom geven we je hier het enige juiste antwoord.

De tegenhanger van grijze stroom

Raadpleeg je een energievergelijker dan krijg je vaak ook de optie groene stroom aangeboden. Dit is elektriciteit die is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Groene stroom is de tegenhanger van grijze stroom, dit is stroom dat opgewekt wordt met fossiele brandstoffen. In het elektriciteitsnet is er op den duur geen verschil meer tussen de processen voor grijze en groene stroom en om die reden kan zowel groene als grijze stroom uit het stopcontact gehaald worden.

Opgewekt uit  aardwarmte, afval of zonne- of windenergie

Groene stroom kan opgewekt worden uit aardwarmte, iets dat in ons land overigens niet echt van toepassing is. Een andere manier is gebruik te maken van biomassa. In dat geval wordt plantaardig materiaal direct verbrand of plantaardig materiaal vergist en wordt het overblijvende methaangas vervolgens verbrand. De stroom kan eveneens opgewekt worden uit afval, waterkracht, windenergie – met behulp van windturbines- en zonne-energie. Overigens kan groene stroom ook prima uit de ouderwetse centrales komen, daar waar vooral met aardgas en steenkool gewerkt wordt. Door er een deel biomassa aan toe te voegen, mag het ook voor een deel groene stroom genoemd worden.

Het is tenslotte veel beter voor het milieu

Natuurlijk is het goed als je kiest voor groene stroom. Laat dat duidelijk zijn. Het is dus verstandig om als je op zoek bent naar de goedkoopste energieleverancier de optie om voor groene stroom te kiezen eens nader bestudeert. En soms kan het beslist geen kwaad om ietsje meer te betalen voor stroom dat is opgewekt uit duurzame energiebronnen. Het is tenslotte goed voor het milieu.

Gerelateerde artikelen

Bekijk ook
Close
Back to top button