Wat is Kefir en waar is het goed voor?
- Kefir is een gefermenteerd drankje
- Drankje zit vol bacteriën
- Vergelijk het maar met een soort yoghurt
Kefir is een gefermenteerd drankje dat veel wordt gedronken in de Caucussen. In Nederland kenden we dit soort drankjes niet, maar begon het populair te worden in 2019.
De reden dat het populair werd kwam voornamelijk door de voordelen van kefir voor darmflora, of darmgezondheid. Het belang van de darmflora werd namelijk sinds 2019 pas echt mainstream.
Hoe kefir wordt gemaakt
Kefir wordt gemaakt met kefirkorrels wat eigenlijk een groep levende bacteriën zijn. De kefirkorrels worden in water (met suiker) of melk gelegd. De kefir leeft dan van de suikers en zit deze om in bijproducten wat verantwoordelijk is voor de smaak van het drankje.
Ook wordt kefir door het organisch proces licht alcoholische. Hoeveel alcohol dit is, ligt eraan hoe lang je de kefirkorrels erin laat zitten. Maart het variëert tussen de 0.2% en 1%.
De kracht van kefir
Het drankje zit dan vaak boordevol met gezonde bacteriën waaronder de bekende Lactobacillus die je ook in Yakult ziet. Naast de Lactobacillus kunnen er tot wel 44 bacteriefamilies in kefir.
In vergelijking met yoghurt, wat ook gefermenteerd is, is dat 10x zoveel.
Het idee achter kefir is dat regelmatige consumptie helpt om de microbiële diversiteit in de darmen te vergroten. Wetenschappers zien dat een grotere diversiteit de beste gezondheidseffecten heeft op allerlei vlakken.
De gezondheid van onze darmen wordt steeds meer waarde aan gehecht. Zo zijn er ook diëten waar alleen voedsel wordt gegeten dat bijdraagt aan darmgezondheid. Kefir is dan een hele goede keuze.
Kefir proberen
Mocht je kefir willen proberen, moet je wel letten op de bijwerkingen die je kunt ervaren als nieuwe gebruiker. Zo zullen beginners het meestal niet gewend zijn om grote porties probiotica binnen te krijgen en kan het lichaam hier stevig op reageren.
Dit is niet erg, want het lichaam zal hier uiteindelijk aan wennen. Wel wordt het aangeraden om rustig te beginnen met kleine doseringen per dag en aanvankelijk van hoe je je voelt, de doseringgrootte op te bouwen.
Kefir kan je kant-en-klaar kopen in de supermarkt, maar je kan je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit niet vergelijkbaar is als de verse kefir die ze thuis op de Caucussen maken. Daarom haal je er meer voordelen uit als je zelf kefirkorrels bestelt en vervolgens zelf aan de slag gaat.
Het is niet moeilijk om te maken, maar vergt wel enige instructies om het proces goed en hygiënisch te laten verlopen. Lees dan gerust even de kefir beginnersgids zodat je precies weet wat je te wachten zijn.