Health

Wat is neurofeedback therapie en hoe werkt het?

Neurofeedback helpt je bij veel problemen. Heb je bijvoorbeeld last van veel stress of een burn-out? Dan kun je de hulp inschakelen van neurofeedback Groningen. Door de hulp zorg je ervoor dat het probleem dat je hebt verholpen wordt. In dit blog bericht willen we je graag meer vertellen over wat neurofeedback precies is en hoe het werkt.

Wat is neurofeedback therapie?

Neurofeedback is een behandeling dat gerelateerd is aan de hersenen. Het zorgt ervoor dat aandoeningen zoals een burn-out, slaapproblemen, depressie, gilles de la Tourette of ADHD verholpen of verminderd wordt. Deze problemen worden in de hersenen veroorzaakt. Ieder brein zorgt namelijk voor hersengolven. Deze zorgen voor de communicatie tussen de verschillende gebieden in de hersenen. Deze golven moeten een gelijke waarde hebben. Wanneer dit niet het geval is, ontstaat er frictie. Dit kan zorgen voor verschillende problemen. Met een neurofeedback therapie worden deze waardes dichter bij elkaar gebracht, waardoor de problematiek verdwijnt of verminderd wordt. 

Hoe werkt neurofeedback?

Met een neurofeedback behandeling wordt er gericht getraind om de balans in de hersenen te herstellen. De hersengolven worden vervolgens binnen de gewenste waarde getraind, zodat het makkelijker wordt voor de persoon in kwestie. Deze therapie vindt plaats door visuele en auditieve feedback. Deze wordt gegeven tijdens het kijken van een film. Het voordeel aan de behandeling is dat het non-invasief is. Dit betekent dat er niets in het brein wordt aangebracht. Er komt dan ook zeker geen operatie of iets dergelijks bij kijken. Door het trainen van je brein kun je namelijk al enorm ver komen. Doordat de balans getraind wordt, zullen de klachten verminderen of verdwijnen. Als je medicatie gebruikt voor de klachten, kunnen deze na de neurofeedback therapie in de meeste gevallen worden verminderd. Dit gaat natuurlijk wel in overleg met de huisarts!

Hoe verloopt een neurofeedback traject?

Er wordt altijd eerst begonnen met het in kaart brengen van de hersenactiviteit. Dit gebeurd middels een hersenmeting en screening. Ook wordt er een speciale vragenlijst de hersenfuncties getest. Daarna gaan de trainingen starten. De behandelingen duren ongeveer een uur en je gaat al snel resultaten merken. In de meeste gevallen zijn de resultaten namelijk al zichtbaar na 5 behandelingen. Hoe lang de behandeling precies duurt, is persoonsgebonden. Heb jij klachten in het dagelijks leven door stress of ADHD? Dan kan neurofeedback therapie je leven een stuk makkelijker maken!

Gerelateerde artikelen

Back to top button