Tuin

Wat kan je kweken in een kweektafel?

Story Highlights
  • Ook op balkon realiseer je met een kweektafel een moestuin
  • Ga aan de slag met sla, courgette en radijs
  • Zaai nooit te diep in de kweektafel

Heb je niet al te veel ruimte of helemaal geen tuin? Dan kun je toch gewoon  moestuinieren. Je kunt dan namelijk gebruik maken van een kweektafel. Met een dergelijke tafel kun je verse groenten en kruiden kweken.

Een kweektafel is ideaal als je bijvoorbeeld een balkon hebt

Heb je een balkon bijvoorbeeld, dan is een kweektafel of anders een moestuintafel ideaal. Als je net begint, dan doe je er verstandig aan  niet te heel moeilijk te beginnen. Begin dus met groenten die gemakkelijk te telen zijn. Dan kun je denken aan bijvoorbeeld sla, courgette, wortel, radijs en snijbiet. Het kan allemaal met een kweektafel. Voordeel van genoemde groenten is dat ze weinig verzorging behoeven. Het enige waar je op moet letten is  dat ze voldoende water krijgen In feite kan een oogst niet mislukken als je gebruik maakt in kweektafels.

Kies voor het juiste zaaimoment en houdt het weer in de gaten

Wil je succesvol kweken met de kweektafel of een moestuinbak, dan is het wel zaak het juiste zaaimoment te kiezen. Dit kan per soort verschillen. Op de verpakking van de groenten vind je vaak wel een richtlijn. Dit is slechts een advies. Belangrijk is om de weersvoorspellingen steeds goed in de gaten te houden. Wordt er een koude periode verwacht, dan is het beter nog even te wachten. Zeker belangrijk is ook om de grond in de kweektafel goed voor te bereiden. Zorg dat de grond bijvoorbeeld niet te vochtig is. De bovenlaag dien je bovendien goed los te harken en vergeet niet te egaliseren.

Niet te diep, dan bestaat de kans op rotting

Zaai je een van de genoemde groenten, doe dat dan niet te diep. Hoe dieper je zaait namelijk, hoe groter de kans op rotting is. Moestuinzaadjes hebben bovendien weinig diepte nodig. Vaak wordt de stelregel gehanteerd dat je zaad zo diep als dat het zaadje groot is als je het verticaal voor je houdt. Is er sprake van twee centimeter lengte, dan zaai dan twee centimeter onder de grond.

Voorkom combinatieteelt en beperk de bemesting

Verder is het nog zaak je goed in te lezen welke gewassen wel en welke niet samen kunnen en je dus niet naast elkaar zet. Soms namelijk kan combinatieteelt ontstaan. Tenslotte; gebruik als je een kweektafel gebruikt en je met de groenten aan de slag gaat niet te zware bemesting. Het is een gegeven dat de kiemplantjes hier minder goed tegen kunnen. Beperk het gebruik hiervan dus.

Gerelateerde artikelen

Back to top button