Auto

Wat kost een laadpaal aan huis?

Story Highlights
  • Kosten laadpaal afhankelijk van veel verschillende factoren
  • Reguliere of een slimme laadpaal?
  • Vergeet de installatiekosten niet

Mooi allemaal dat elektrisch rijden, maar wat kost een laadpaal dan wel niet? Het is een vraag die veel mensen zich stellen als ze overwegen elektrisch te gaan rijden. Bekend is dat een elektrische auto al duurder in aanschaf is, en daar komt de laadpaal dan nog bij.

De kosten voor een laadpaal thuis

Het is niet mogelijk om dé prijs voor een laadpaal thuis te benoemen. Wel kunnen we zeggen dat opladen thuis het goedkoopst is. Je betaalt met de laadpaal thuis dan namelijk net zo veel als je voor de apparatuur bij je thuis betaalt, en voor de verlichting. Gemiddeld genomen ligt de aanschafprijs van de laadpaal ergens tussen de 500 en 1500 euro. De exacte prijs is afhankelijk van een grot aantal factoren.

Informeer of de gemeente nog subsidie geeft voor een laadpaal thuis

Landelijk gelden er geen subsidies meer als je een laadpaal aan huis koopt. Voor een laadpaal op je werk ligt dat anders en daarvoor liggen vaak nog wel aantrekkelijke subsidies te wachten. Je kunt wel bij de gemeente waarin je woonachtig bent informeren of er nog subsidie mogelijk is. Nee heb je, ja kun je krijgen. Overigens mag een laadpaal aan huis alleen als je eigen grond hebt. In andere gevallen dien je een laadpaal aan te vragen bij de gemeente. Die zorgen er dan (vaak) voor dat er een laadpaal in de nabijheid aangelegd wordt.

Verschil in vermogen

De exacte kosten voor een laadpaal verschillen wat betreft het vermogen. Ook is er prijsverschil tussen een gewone oplader en een slimme lader. Deze laders stemmen het opladen af op de rest van het stroomverbruik bij je thuis. Je hebt tegenwoordig zelfs al opladers met gezichtsherkenning. Het ligt er dus maar net aan welke laadpaal je koopt om iets te kunnen zeggen over de prijs.

Laadpaal installeren

Behalve de aankoop van de laadpaal, krijg je ook nog eens te maken met kosten voor laadpaal installeren. Een bedrijf die dit uitvoert is P. Hoekwater B.V. Ook de kosten voor laadpaal installeren kunnen nog best hoog oplopen. Ook deze kosten zijn weer afhankelijk van bijvoorbeeld de werkzaamheden die in de meterkast uitgevoerd moeten worden en de afstand tussen de meterkast en de laadpaal. Hoe groter die afstand, hoe meer er gegraven moet worden en hoe meer kabel nodig is. En dat heeft allemaal weer invloed op de hoogte van de installatiekosten. Daarom kunnen de kosten voor het installeren van de laadpaal nogal verschillen. Doorgaans liggen de kosten ergens tussen de 300 en 2000 euro.

Gerelateerde artikelen

Back to top button