Health

Wat moet je voorkomen als je condooms gebruikt? 

Condooms worden door een groot deel van de bevolking gebruikt om zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen tegen te gaan. In principe weten we allemaal hoe we ze gebruiken en wat het nut en het belang ervan is. Toch kunnen er nog wel eens onhandige dingen gebeuren omdat niet iedereen weet wat je wel en niet moet doen als je een condoom gebruikt. In dit artikel geven we een aantal voorbeelden van dingen die je niet moet doen als je gebruik maakt van een condoom als anticonceptiemiddel! 

Wat is een condoom? 

Een condoom is een dunne rubberen hoesje dat om de penis gaat tijdens de seks om te voorkomen dat zaadcellen in de vagina terechtkomen. Hiermee voorkom je dus zwangerschap. Naast het voorkomen van een zwangerschap, worden condooms ook gebruikt om het overdragen van seksueel overdraagbare aandoeningen tegen te gaan. Een condoom is een manier van anticonceptie waar geen hormonen bij gebruikt worden. Het is daarnaast ook de enige manier van anticonceptie voor mannen. Het gebruik van condooms valt onder de barrière methode van anticonceptie. Er bestaan vandaag de dag enorm veel verschillende soorten condooms van diverse merken. Durex biedt zelfs de fun condoom aan, waar je een emoji aan toe kunt voegen. Nu zijn de condooms van Durex natuurlijk van hoge kwaliteit, maar dat geldt niet per se voor alle merken. De condooms van betere merken worden ook vaak als promotiemiddel gebruikt door bedrijven. Het is tegenwoordig namelijk  makkelijk om condooms te laten bedrukken.  

Wat moet je niet doen als je condooms gebruikt? 

Een ding waar mensen snel bang voor zijn bij het gebruik van condooms, is dat het condoom scheurt. Vooral als de vrouw niet aan een andere manier van anticonceptie is, zoals de anticonceptiepil of een spiraaltje. Wanneer je condooms van hoge kwaliteit gebruikt, is deze kans echter erg klein. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om de kans op gescheurde condooms klein te houden: 

  • Bewaar de condooms niet in een tas, portemonnee of samen met sleutels. De kans bestaat dat er wrijving ontstaat, waardoor er een gat in het condoom komt. 
  • Bewaar de condooms op een koele plek, niet direct in de zon. Dit kan het rubber beschadigen.  
  • Gebruik geen reguliere condooms als je een latex allergie hebt. Kies in dit geval altijd voor latexvrije condooms, om een irritatie aan de penis of vagina te voorkomen.  
  • Gebruik je glijmiddel bij het condoom? Zorg dan dat je glijmiddel gebruikt op waterbasis, zodat het condoom niet kan beschadigen.  

Zolang je de bovenstaande tips goed in de gaten houdt, en zorgt dat je altijd condooms gebruikt met het CE-logo erop, kan er weinig mis gaan. Dat logo geeft aan dat het product voldoet aan het Europese keurmerk van kwaliteit.

Gerelateerde artikelen

Back to top button