Health

Wat moet je wel en niet doen als je een condoom gebruikt? 

Condooms zijn de meest populaire manier van anticonceptie en ze zijn makkelijk te krijgen. Je kunt ze bijna overal kopen, ook gewoon in de supermarkt. Over het algemeen weet iedereen hoe je een condoom moet gebruiken, aangezien hier op scholen voorlichting over wordt gegeven. Toch kunnen er nog wel eens problemen ontstaan omdat jongeren niet alles weten over het gebruik van condooms. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om op een verantwoorde manier gebruik te maken van deze manier van anticonceptie! 

Wat is een condoom? 

Een condoom is een rubberen hoesje dat wordt gebruikt om zwangerschap te voorkomen tijdens seks. Het is het enige anticonceptiemiddel zonder hormonen en het enige dat gebruikt wordt door mannen. Naast het voorkomen van zwangerschap zijn condooms ook effectief als bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Daarom worden ze vaak ook nog gebruikt als de vrouw al aan de pil is. Condooms vallen onder de barrièremethode op het gebied van anticonceptiemiddelen. Er bestaan een hoop verschillende soorten condooms van diverse merken. Er bestaan zelfs vegan condooms en latexvrije condooms, wat wel zo fijn is als je een latex allergie hebt.  

Wat moet je wel doen als je een condoom gebruikt?  

Als je een condoom gebruikt, is het verstandig om te checken of je condooms hebt van hoge kwaliteit. Dit is vaak te zien aan het CE-logo op de verpakking. Dit is een Europees keurmerk dat je de zekerheid geeft dat je een goed product in handen hebt. Uiteraard zijn de condooms van bekende merken, zoals Durex, betrouwbaar en van hoge kwaliteit. Let er daarnaast op wat voor soort condooms gebruikt en of deze bij je passen. Durex heeft een hoop verschillende lijnen, zoals Durex Intense, die allemaal andere eigenschappen hebben.  

Wat moet je niet doen als je een condoom gebruikt?  

Er zijn ook een aantal dingen die je zeker niet moet doen als je een condoom gebruikt als anticonceptiemiddel. Ten eerste moet je voorzichtig zijn met de manier waarop je de condooms opbergt. Stop ze niet in een tas of een portemonnee en sla ze niet ergens op in de buurt van sleutels. Hierdoor kan namelijk wrijving ontstaan, waardoor er gaten in de condooms kunnen komen. Dat wil je natuurlijk niet hebben, want dan werkt het condoom niet meer optimaal. Daarnaast moet je een condoom op een koele plek bewaren, dus niet recht in de zon. Mocht je een latex allergie hebben of een extreem gevoelige huid, gebruik dan latexvrije condooms. Zo voorkom je irritatie aan de penis of de vagina. Ten slotte is het belangrijk dat je het condoom vaak genoeg wisselt, bijvoorbeeld als je afwisselt tussen orale en vaginale seks.

Gerelateerde artikelen

Back to top button