Huis

Welke MDF plaat moet je kiezen voor jouw klus? 

Als je gaat klussen heb je enorm veel keuze uit verschillende bouwplaten. Een zeer populaire keuze is MDF. MDF platen zijn namelijk zeer veelzijdig en te gebruiken voor binnen- en buitenklussen. 

MDF wordt geproduceerd in verschillende soorten. In dit artikel leggen we je graag uit wat de verschillende soorten zijn en wanneer je dit specifieke soort gebruikt. Door de juiste plaat te kiezen weet je zeker dat jouw klus de tand des tijds doorstaat! 

Standaard MDF

MDF staat voor Medium Density Fibreboard en is gemaakt van houtvezels, die samen het een hars onder hoge druk samengeperst worden. Met standaard MDF platen worden de onbewerkte platen bedoeld. Deze platen zijn voor algemeen gebruik op droge plekken. De platen hebben een doffe, bruine kleur en hebben geen coating of extra fineerlaag. 

Doordat de standaard MDF platen geen coating of andere toevoeging hebben, kan vocht makkelijk doordringen in de houtvezels van de plaat. Het gevolg hiervan is dat ze makkelijk vervormen en uitzetten wanneer ze in aanraking komen met vocht. Extreme warmte kan er aan de andere kant voor zorgen dat de platen krimpen. 

Door deze eigenschappen zijn standaard MDF platen uitsluitend geschikt voor binnenshuis en droge plekken. 

Vochtwerende MDF

Wil je MDF platen in vochtige omgevingen gebruiken, zoals bijvoorbeeld een badkamer of voor keukenkastjes? Dan zijn vochtwerende MDF platen geschikt. Het verschil met de standaard MDF, zit hem in het gebruik van een andere, meer waterbestendige lijm waarmee de houtvezels samen worden geperst. Door het gebruik van deze speciale lijm is de plaat beter bestendig tegen vochtige omgevingen, maar niet 100% watervast. Vochtwerende MDF is dan ook uitsluitend binnenshuis te gebruiken.

Wil je MDF een natte buitenomgeving gebruiken, dan is MDF exterieur of MDF Medite Tricoya de beste keuze. De laatstgenoemde heeft zelfs een maximale levensduur van maar liefst 50 jaar!

Brandvertragende MDF

De naam brandvertragende MDF verraadt al waar deze soort MDF voor bedoeld is: het vertragen van brand. Het is goed om te weten dat brandvertragende MDF brand niet dooft of voorkomt, maar dat het ervoor zorgt dat brand zich minder snel verspreidt. Dit komt doordat er in het productieproces zouten zijn toegevoegd aan de hars en houtvezels die brand en rookontwikkeling vertragen. Hierdoor bouw je een extra veiligheidsbarrière in wanneer er onverhoopt brand ontstaat. 

Een bijkomend voordeel van brandvertragende MDF platen, is dat de volumieke massa hoger ligt dan die van een standaard MDF plaat. Dit maakt de plaat steviger en stootvaster dan gewone MDF. 

Brandvertragende MDF wordt veel gebruikt in openbare gebouwen zoals scholen, bibliotheken en ziekenhuizen, omdat hier vaak veel mensen bijeen zijn. Ook in bedrijfshallen waar brandgevaar een hoog risico vormt, wordt brandvertragend MDF veel gebruikt. 

Buigbaar MDF

De laatste speciale soort MDF die we hier bespreken is buigbaar MDF. Dit soort MDF wijkt qua structuur af van de andere soorten, doordat de platen gegroefd zijn. Door deze groeven is het mogelijk om de plaat in ronde vormen te buigen met een minimale diameter van 30 centimeter. 

De ronde vormen maken het mogelijk om er sierlijke voorwerpen van te maken. Buigbaar MDF wordt onder andere gebruikt voor het maken van toonbanken, balies en meubelen. Ook zijn de buigbare platen erg geschikt, en daardoor populair, in de maritieme sector, waar er de meest prachtige bootinterieurs van worden gemaakt. 

Tot slot

De juiste MDF kiezen is essentieel voor een duurzaam klusproject. Weet je niet precies welke soort het meest geschikt is voor jouw project of klus, laat je dan altijd informeren bij de leverancier van je MDF platen. Je bespaart je een hoop moeite en tijd, door in één keer de juiste soort te kiezen. Heb je de juiste plaat gekozen dan kan je project niet meer mis gaan, want het bewerken van MDF is een fluitje van een cent. Met een goede zaag en boormachine is jouw project af in een handomdraai!

Gerelateerde artikelen

Back to top button