Huis

Welke boiler heb ik nodig?

Je bent eruit: je wilt graag een boiler kopen. Dan zul je er al snel achter komen dat je keuze hebt uit verschillende soorten. Het kan nog knap lastig zijn om precies te bedenken hoe je dit wilt aanpakken. Hoe weet je nou immers precies welke voor jou het meest geschikt is? Om je te helpen zetten we hierover de verschillende soorten met de kenmerken voor jou op een rijtje. Zo kun je zien welke boiler het beste in jouw situatie past.

Keukenboiler

Een keukenboiler is een apparaat dat perfect in een keukenkastje past. Hiermee zorg je ervoor dat je altijd een onafhankelijke bron van warm water hebt in de keuken. Ze zijn verkrijgbaar in varianten van 5-15 liter, waarbij de kleinste vooral geschikt is voor een keuken met vaatwasser en wanneer je de afwas met de hand doet, heb je een 15 liter boiler nodig.

Welke boiler heb ik nodig?

Doorstromer

Zoals de naam al zegt, is dit geen boiler met een vaste inhoud waarin het water wordt opgeslagen, maar een spiraal die het water verwarmt tot maximaal 60 graden. Dit kost weinig energie en deze boilers hebben dan ook allemaal een hoog energielabel. Je kunt een doorstromer inzetten voor de keuken of voor een heel huishouden. Houd er wel rekening mee dat deze variant op krachtstroom werkt en 1 of 3 verzwaarde groepen nodig heeft!

Grote boiler

De grote boiler heeft een inhoud van 30 tot 150 liter en werkt gewoon op 1 groep van 230 volt. Een variant van 30-50 liter is geschikt 1-persoons huishouden van warm water te voorzien. Voor een 2-4 persoons huishouden heb je een 80-100 liter boiler nodig. Wanneer je een groot gezin hebt, of de luxe van een bad mag genieten, zul je moeten kiezen voor eentje met een inhoud van 120-150 liter.

Staande boiler

Een andere naam voor deze soort is industriële boiler. Ze zijn namelijk geschikt om een extra grote hoeveelheid water te kunnen verwarmen. Daarmee zijn ze ideaal voor grote gezinnen, boerderijen en dus industriële doelen.

Energiebron

Nu weet u misschien welke inhoud het meest geschikt is voor het doeleinde waarvoor u een boiler wilt kopen. Tot slot is het nog belangrijk om erbij stil te staan welke energiebron u wilt gebruiken voor uw boiler. Dit kan elektriciteit zijn, een warmtepomp of zonne-energie. Over het algemeen verwarmen we ons water met gas. Dit is een fossiele brandstof en we weten inmiddels allemaal dat dit geen duurzame optie is. Elektriciteit is al een stuk beter voor het milieu. Helemaal als je groene energie hebt! Een elektrische boiler is daarom een duurzame stap voorwaarts. 

Wil je het helemaal goed doen? Kies dan voor een zonneboiler of een warmtepompboiler. Het eerste type werkt zoals zonnepanelen, maar in plaats van elektriciteit op te wekken, verwarmt het je water. De tweede soort maakt gebruik van de warmte uit de lucht en verwarmt dankzij een inventief systeem hiermee je water. Beide maken ze dus alleen maar gebruik van het beste dat de natuur ons biedt! Wil je graag meer advies over de verschillende mogelijkheden? ASN Installaties denkt graag met je mee!

Gerelateerde artikelen

Back to top button