Welke boorkop is geschikt voor welke boormachine?
Ga jij een nieuwe boormachine kopen? Dan ben je tijdens je zoektocht vast termen als snelspanboorkop, SDS-Plus en SDS-Max tegengekomen. Dit is namelijk de aanduiding van de techniek die gebruikt wordt om boren en beitels mee in de boorkop van de machine vast te zetten. Wil jij precies weten wat deze termen inhouden? En ben je benieuwd welke boorkop het meest geschikt is voor het werk wat jij met je boormachine gaat doen? Lees dan snel verder, want in dit artikel vertellen we je alles over de verschillende boorkoppen die er beschikbaar zijn voor boormachines.
De belangrijkste verschillen tussen boorkoppen
Er bestaan verschillende technieken om een boor of beitel mee in een boormachine te bevestigen. De belangrijkste verschillen zijn hierbij de benodigde handelingen die erbij komen kijken en of de boorkop geschikt is voor zware- of lichte werkzaamheden. Over het algemeen geldt het volgende:
Snelspanboorkop
Bij een snelspanboorkop wordt de boor of beitel met de hand vastgedraaid door aan de boorkop te draaien. De snelspanboorkop is alleen geschikt voor lichte klussen. Denk bijvoorbeeld aan het indraaien van schroeven en aan lichte boorwerkzaamheden.
SDS-Plus boorkop
De SDS-Plus boorkop bestaat uit een kliksysteem. Boren die hierover beschikken kunnen ingezet worden voor zwaardere werkzaamheden, bijvoorbeeld voor het boren in hardere materialen zoals baksteen en beton.
SDS-Max boorkop
De SDS-Max boorkop bestaat ook uit een kliksysteem en is geschikt voor de allerzwaarste werkzaamheden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan breekwerkzaamheden met behulp van een sloophamer.
Naast de manier waarop boren in de machine worden bevestigd, is er nog een ander groot verschil tussen de snelspanboorkop en de SDS-varianten. Bij een snelspanboorkop zit de boor namelijk in de machine vastgeklemd en kan deze niet naar voren en naar achteren bewegen. Bij de SDS-Plus en SDS-Max boorkoppen kan de boor deze beweging wel maken. Dankzij deze extra beweging kan er gemakkelijk in harde materialen geboord worden en kan er met de machine gebeiteld worden.
Overzicht boorkoppen en boormachines
Niet elke boormachine is met iedere boorkop beschikbaar. In het onderstaande overzicht zetten we de mogelijkheden voor je op een rijtje:
Breekhamer: niet beschikbaar met snelspansysteem, wel met SDS-Plus en SDS-Max boorkop
Boorhamer: niet beschikbaar met snelspansysteem, wel met SDS-Plus en SDS-Max boorkop
Combihamer: niet beschikbaar met snelspansysteem, wel met SDS-Plus en SDS-Max boorkop
Schroefmachine: alleen verkrijgbaar met snelspansysteem
Accuboormachine: alleen verkrijgbaar met snelspansysteem
Klopboormachine: alleen verkrijgbaar met snelspansysteem