Huis

WTW filters tijdig vervangen voor een goede gezondheid!

De term wtw filter zegt je misschien niet zo veel, maar het wordt vandaag de dag in alle nieuwe woningen geplaatst als onderdeel van een wtw unit. In dit artikel wordt er meer uitleg gegeven over het belang van een wtw filter en waarom je het tijdig moet vervangen. Daarnaast worden er tips gegeven over hoe je de filter correct vervangt.

Wat is een wtw filter?

Een wtw filter, ook wel voluit een ‘warmte terug win’ filter genoemd, is een filter dat alle binnenkomende en buitengaande lucht filtert op stofdeeltjes. Een wtw filter maakt deel uit van een wtw unit. Deze unit bestaat uit een ventilator, een warmtewisselaar en de filters. De wisselaar zorgt er voor dat de koude binnenkomende lucht wordt gezuiverd en wordt verwarmd waardoor je warme en propere lucht in je woning krijgt. 

Waarom je wtw filter vervangen?

Het is belangrijk dat je de wtw filters tijdig vervangt. Als je deze te laat vervangt, moet je wtw unit harder werken om de lucht te zuiveren. Hierdoor verbruikt het dus ook meer energie, wat dan weer een effect heeft op je energiefactuur. Bovendien zorgen vuile filters voor slechtere leefomstandigheden in je huis. Je loopt meer risico op schimmels en bacteriën en je ademt meer vervuilde lucht in. Slecht onderhouden filters hebben met andere woorden dus ook negatief effect op je gezondheid. Onderschat bovendien zeker niet het belang van een goede ventilatie

Hoe je wtw filter vervangen?

Het vervangen van je wtw filter is niet erg moeilijk. Belangrijk is wel dat je de juiste filters aankoopt voor je wtw unit. Er zijn namelijk drie soorten te onderscheiden. Je hebt filters met draadframe, filters zonder draadframe en paneelfilters. Daarnaast gebruiken niet alle fabrikanten dezelfde afmetingen. Daarom is het essentieel dat je weet welke unit je hebt en welke filters hiervoor worden gebruikt. In elke unit is er een type plaatje aanwezig dat je kan helpen bij het aankopen van de juiste filters. Bij aankoop van je filters zit vaak ook een handleiding wanneer je ze open doet. Wanneer je deze handleiding volgt, is het vervangen van de filters kinderspel. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button