Overig

Welke mogelijkheden om te schenken zijn er?

Met een schenking kun je niet alleen iemand vooruit helpen, maar het kan daarnaast gepaard gaan met fiscale voordelen die bijzonder aantrekkelijk zijn. Dit geldt zowel voor de ontvanger van de schenking als voor jezelf. Op het gebied van een schenking zijn er een hoop mogelijkheden. Hiermee bedoelen we niet alleen aan wie je de schenking doet en hoe hoog de schenking zal zijn, maar ook welke vorm de schenking zal krijgen. In deze blog bieden we je een overzicht van mogelijkheden. Zo weet je nog beter wat je kunt verwachten als je iets aan iemand gaat schenken.

Aan wie doe je jouw schenking?

Denk je aan een schenking, dan denk je waarschijnlijk al snel dat dit bedoeld is voor een kind of kleinkind. In de praktijk is dit vaak zo. De meeste schenkingen gaan naar een eigen kind of kleinkind. Maar natuurlijk is dit niet wettelijk verplicht. Je hebt ook andere opties. Zo kun je een schenking doen aan een geheel ander persoon. Maar je kunt ook aan een andere entiteit een schenking doen. Een goed voorbeeld hiervan is een goed doel. Zo kun je een steuntje in de rug bieden aan een goed doel dat voor jou van belang is. 

Welke soort schenking kies je?

Er zijn dus een hoop mogelijkheden op het gebied van de ontvanger van je schenking. Maar ook op het gebied van de vorm waarin de schenking wordt gegoten, heb je diverse mogelijkheden. Ten eerste is het mogelijk om direct te schenken. Dit is de meest directe wijze, waarbij je tot een bepaald bedrag zelfs geheel belastingvrij kunt schenken. Hierbij kan het gaan om geld, maar ook bijvoorbeeld om beleggingen. Daarnaast is het schenken van onroerend goed een optie. Ook het schenken van ondernemingsvermogen is een mogelijkheid. Tot slot kan er gekozen worden voor het schenken van een lijfrentepolis.

Mate van zeggenschap en meer

Je hebt veel keuze als het gaat om de persoon aan wie je wilt schenken en de schenkingsvorm. Natuurlijk bepaal je ook zelf hoe hoog de schenking gaat zijn, waarbij je met een schuin oog kunt kijken naar wat het belastingvrije schenkbedrag is en hoeveel belasting je moet betalen als je hier boven uit komt. Maar nog een factor waar je op kunt letten is de mate van zeggenschap die je behoudt over het vermogen dat je schenkt. Dit kan op meerdere manieren aangepakt worden, van een familiefonds tot aan een vermogen onder bewind. 

Gerelateerde artikelen

Back to top button