Health

Welke werkschoenen heb ik nodig?

Je krijgt opdracht van je werkgever om werkschoenen aan te schaffen, maar eenmaal aan het zoeken kom je erachter dat er veel verschillende soorten zijn. Ze zijn er namelijk met allerlei veiligheidsnormeringen die steeds weer wat anders betekenen. Daarbij heb je niet voor ieder beroep schoenen met dezelfde normen nodig én is het natuurlijk belangrijk dat ze comfortabel zitten bij het werk dat je doet. Hieronder bespreken we welke werkschoenen je nou precies nodig hebt!

Welke werkschoenen heb ik nodig?

S1 werkschoenen 

Dit type heeft een veiligheidsneus om je tenen te beschermen. Ze zijn ook antistatisch en nemen energie op in de hak. Deze schoenen zijn alleen geschikt voor een droge werkomgeving. Wanneer je werkgever in de retail wilt dat je werkschoenen aanschaft kan een S1 schoen geschikt zijn. Ook voor in het transport, de logistiek en/of werk in een magazijn voldoet dit type meestal.

S1P werkschoenen

Net zoals S1 schoenen hebben deze een veiligheidsneus, zijn ze antistatisch en nemen ze energie op in de hak en zijn ze alleen geschikt voor een droge werkomgeving. Het verschil is dat deze ook nog een veiligheidszool hebben. Een werkgever in het transport, de logistiek en/of een magazijn kan soms de eis stellen dat je schoenen een S1P normering hebben. Vraag dat dus even na!

S2 werkschoenen

S2 werkschoenen zijn hetzelfde als S1 schoenen, maar hebben een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water. Let wel op dat ze dus geen veiligheidszool hebben zoals volgens de S1P norm! Deze veiligheidsschoenen zijn – in tegenstelling tot de twee voorgaande soorten – dus wel geschikt om buiten te dragen of in meer vochtige omstandigheden. Bijvoorbeeld in de voedselindustrie of het transport.

Welke werkschoenen heb ik nodig?

S3 werkschoenen

Dit zijn de werkschoenen die mensen het meeste bestellen, omdat ze voor veel werkomstandigheden geschikt zijn én erg veilig zijn. Ze hebben namelijk een veiligheidsneus, -zool en zijn waterbestendig. Toch is het slim om te kijken of je wel echt schoenen met deze normering nodig hebt. Het kan namelijk zijn dat ze helemaal niet comfortabel zitten voor jouw specifieke werkzaamheden. In de bouw zijn schoenen met een S3 normering uiteraard wel verplicht.

Onze belangrijkste tip is om altijd aan je werkgever te vragen aan welke normering jouw werkschoenen minimaal moeten voldoen. Daarnaast is het belangrijk om te bedenken hoe jouw specifieke werkomgeving eruit ziet. Werk je met zware voorwerpen? Ga voor een veiligheidsneus. Kan het wel eens glad zijn? Kies dan ook voor een antislipzool. Werk je in de beveiliging? Denk er dan aan dat je waarschijnlijk geen stalen neuzen mag hebben. En tot slot het allerbelangrijkste: je moet je schoenen waarschijnlijk veel dragen. De juiste demping en ondersteuning zijn enorm belangrijk. Vooral als je veel loopt en staat. Ga dus voor comfort! Delftechniek helpt je graag een een paar goede werkschoenen!

Gerelateerde artikelen

Back to top button