Huis

Werken gebeurt niet alleen meer op kantoor

Story Highlights
  • De juiste inrichting
  • Tweede kans
  • Duurzame oplossing

De tijd dat kantoorwerk alleen nog op kantoor plaatsvond, ligt definitief achter ons. Medewerkers verrichten meer een meer delen van hun werkzaamheden thuis. De kantoren worden hier ook steeds meer op ingericht. De meeste mensen hebben al lang geen vaste werkplek meer, in veel kantoren zijn zelfs minder werkplekken aanwezig dan dat er mensen in dienst zijn.

Zorg voor de juiste inrichting

Om medewerkers te stimuleren om meer thuis te werken, is het raadzaam het kantoor hierop in te richten. Flexibiliteit is het toverwoord. We willen niet dat mensen slechts op één bepaalde plek hun werk kunnen doen. We willen liever niet dat mensen iedere dag in precies dezelfde samenstelling in een ruimte aan de slag gaan. We willen mensen juist stimuleren om iedere dag op een andere plek plaats te nemen. Niet alleen voorkomt dit dat er al snel een sleur ontstaat, het stimuleert ook de samenwerking binnen een bedrijf. De beste gesprekken en nieuwe inzichten ontstaan wanneer mensen die elkaar normaal gesproken niet snel spreken nu eens een hele dag naast elkaar aan het werk gaan. Er ontstaat meer begrip voor en inzicht in elkaars werkzaamheden, en niet zelden vindt er informeel overleg plaats dat de organisatie vooruit kan helpen.

De beste manier om deze manier van werken te stimuleren, is door zoveel mogelijk af te stappen van vaste werkplekken. Flexplekken domineren de meeste kantoren, omdat zij de medewerkers de vrijheid geven om te gaan zitten waar zij willen. De ene dag kan dit met een team bij elkaar zijn, als de werkzaamheden hierom vragen, terwijl men de andere dag juist verspreid zit.

Er kan ook op andere plekken worden gewerkt

Van iedere dag op een andere plek op het kantoor werken is het slechts een kleine stap naar een deel van de dagen vanuit huis, of een andere plek naar keuze werken. Mensen zien in dat zij niet altijd fysiek aanwezig hoeven te zijn om productief te zijn voor het bedrijf. Er zijn echter wel wat randvoorwaarden om thuiswerken zo effectief mogelijk te maken.

Veel hangt af van een goede werkplek. Aan de keukentafel terwijl het gezin hier steeds langs loopt, is doorgaans niet de beste optie. Bij structureel thuiswerken is een deugdelijke werkplek belangrijk. Ook de inrichting daarvan moet in orde zijn. Een goed bureau en dito stoel zorgen voor de juiste werkhouding en verkleinen de kans op lichamelijke klachten. Het is netjes om als werkgever mee te betalen aan de inrichting van de thuiswerkplek van medewerkers. Dit hoeft niet al te duur te zijn, zeker niet als er wordt gekozen voor gebruikte kantoormeubelen. Deze zijn nog in prima staat, en kunnen nog vele jaren mee. Tweedehands bureaus zijn vaak in grote aantallen aan te schaffen, om deze vervolgens te verspreiden onder de medewerkers die deze nodig hebben. Zo kunnen zij thuis op een net zo goede manier aan het werk als op kantoor.

Gerelateerde artikelen

Back to top button